Retrospectiva săptămânii la BVB - 2-6 Decembrie 2024 (25)
Sinteză a evenimentelor deosebite de la BVB. Apare săptămânal, în fiecare vineri. Dacă am ratat ceva important, aștept tras de urechi în comentarii.
Nu uitați că puteți să vă faceți abonament „premium” pe un an de zile cu o reducere de 20%, probabil e ultima de acest fel și durează până la finalul anului. De ce? Am explicat în articolul acesta ce și cum, am amânat destul trimiterea acestui mesaj, dar trebuia făcut! Și atenție la abonamente, unii dintre voi nu țineți bani pe card sau blocați cardul și BVB România nu vă poate valida subscrierea, să nu vă mirați ulterior că nu aveți acces la articole, căutați problema, căci toate se rezolvă. Iar dacă nu reușiți sau considerați că ceva nu e OK (orice, chiar orice!), dați un email și găsim o soluție.
Duminică am avut alegerile parlamentare, iar numerele au ieșit cam cum ne așteptam - PSD a câștigat, AUR pe doi, PNL pe trei și USR pe patru, urmate de partidele UDMR, SOS, POT și ale minorităților, în procente relativ egale. Astfel, deși toți ne-am bucurat că nu avem „extremiștii” la butoane, situația a rămas incertă - cine cu cine va face majoritate ca să guverneze?
BVB-ul a început bine luni, însă marți și mai ales miercuri, s-a vândut în panică, ca la sfârșitul lumii. Nu știu voi, dar eu mă uitam la cotații și nu îmi venea să cred cum scad toate, fără nicio logică! În fine, pe final de zi de miercuri s-a mai potolit frica și s-au înverzit multe, dar tensiunea rămâne în aer. Vrem, nu vrem, acum totul depinde de cine câștigă duminică, pe termen scurt cel puțin...
Opinia mea pe subiect este aceea că ne stresăm prea tare, sunt atâtea semne de întrebare cu aceste alegeri că nici nu știu ce încredere putem avea în ele! Instituțiile statului fie nu își fac treaba, fie o fac contra noastră, astfel că noi nu știm dacă ceea ce știm e real sau nu. Așa că eu am ales drumul bătut: nu am vândut nimic, ba chiar am mai suplimentat la unele companii, deși nu prea am avut cash.
Așadar, sub umbra acestor evenimente tumultoase, să vedem ce vești au mai apărut pe partea investițională:
Fondul Proprietatea rămâne fără administrator, dar validează o nouă politică de răscumpărare de acțiuni. FT a decis să nu concureze pentru postul de administrator al Fondului, lăsând lor celor doi candidați, unul global și o asociere din Europa+România. Istvan nu a intrat în Consiliul Reprezentanților, însă acționarii au decis să aprobe politica de răscumprare de acțiuni pentru la anul și distribuirea de dividende. Partea proastă este aceea că foarte mulți nu au votat la această AGA, iar după încă 1-2 răscumpărări Statul va avea majoritatea, urmând să controleze direcția FP. Totuși, la următoarele AGA putem respinge noii administratori, iar asta ar permite lui Franklin Templeton să continue și mai departe. Detalii aici, aici și aici.
Furnizorii de energie electrică dau statul în judecată. Ca urmare a datoriilor pe care statul le are către aceștia prin mecanismul de compensare, mai multe companii au decis să meargă în instanță pentru a-și recupera banii. Sincer, mi se pare normal, dar și penibil: ce încredere oferi tu, ca țară, investitorilor, dacă nici de propriile condiții nu te ții? Deci România face legile, cum vrea ea, dar tot nu e în stare să le respecte, asta zice multe despre noi…Oricum, pe partea de taxe și impozite țara o să tot aibă provocări, se pare că multe manevre recente nu sunt cum trebuie, chiar și suprataxa pe petrol și gaze a fost contestată la CCR, s-ar putea cere banii înapoi și de acolo. Detalii aici.
Noi obligațiuni de la Norofert. NRF vine cu obligațiuni de 15 milioane de lei, negarantate, cu o dobândă de 10%. Nu știu dacă vor stârni interesul, recent s-au mai anunțat și alte plasamente, la fel de atractive, dar mai sigure. Iar cum agricultura nu duduie, poate că investitorii vor fi reticenți…Banii vor fi folosiți pentru construirea unei fabrici în Brazilia, a comunicat conducerea. Detalii aici.
Centrala Romgaz de la Iernut se amână până în vară. Așa cum umbla vorba prin târg deja, centrala electrică a SNG nu va fi funcțională până în iulie 2025. Nu mai contează motivele, e clar că totul acolo e o sinecură, contractul e atât de dubios și lucrările atât de iresponsabile că nici speranța că o să fie gata nu mai există! Știu, se va face, însă e păcat că nu putem să fim eficienți nici în propriul interes…Detalii aici.
DIGI intră pe piața TV din Spania. Digi a anunțat lansarea serviciilor de televiziune din Spania, completând astfel portoliul de clienți. Detalii aici.
Purcari are un nou ambasador. WINE a anunțat venirea lui Mircea Lucescu ca ambasador al companiei, o mișcare de marketing care sperăm să fie într-un ceas bun. Detalii aici.
Foraj Sonde Videle prinde un contract uriaș cu Romgaz. FOJE a anunțat semnarea unui contract cu SNG în valoare de 250 de milioane de lei, durată 32 de luni. Cotația a reacționat pozitiv, revenind la nivelul de 14 lei/acțiune, după ce scăze la 12 lei pe fondul temerilor politice. Detalii aici.
Acțiunile Sinteza Oradea au terminat raliul. După aproape 300% apreciere, acțiunile STZ s-au oprit din creștere, urmează acum să vedem, la nivel fundamental, ce poate face compania cu parteneriatul cu americanii. Detalii aici.
Noua emisiune Fidelis pe BVB. Finanțele au anunțat o nouă emisiune de titluri de stat, în perioada 9-18 Decembrie, cu dobânzi atractive, e păcat să nu participați, dacă aveți bani deoparte:
Lei:
♦ 7,45% dobândă pe an pentru donatorii de sânge în tranşa cu scadenţa de 1 an
♦ 7,9% dobândă pe an pentru donatorii de sânge în tranşa cu scadenţa de 3 ani
♦ 6,45% dobândă pe an pentru cei care subscriu în lei pe 1 an
♦ 7,6% dobândă pe an pentru cei care subscriu în lei pe 5 ani
Euro:
♦ 3,75% pe an pentru cei care subscriu în euro pe 2 ani
♦ 5,75% pe an pentru cei care subscriu în euro pe 7 ani
Dacă ai ratat textele scrise pe blog recent, le ai aici pe cele de săptămâna aceasta:
o listă cu companii cu rezultate bune, dar foarte penalizate de investitori:
Companii penalizate prea dur după raportările la 9 luni, pe care le dețin sau urmăresc pentru a le achiziționa
·Acum câteva săptămâni scriam un articol în care vă povesteam despre câteva companii bune, care merită luate în calcul pentru un eventual portofoliu. Spuneam atunci de nume ca TBK, FP, WINE, DIGI etc, ideea fiind aceea de a găsi soluții din media BVB-ului, nici cu riscuri foarte mari, însă nici cu posibile randamente foarte mici. Astăzi, o să continui în aceeași linie, însă pornind dintr-un alt loc și anume rezultatele financiare la 9 luni - trec în revistă câteva companii care, cred eu, sunt ieftine pe piață, date fiind cifrele actuale sau cele viitoare. Și, după cum vedem că avem volatilitate și teamă crescută din cauza alegerilor, pare o perioadă perfectă de intrare/acumulare pe nume sol
câteva gânduri despre panica de la BVB și ce să faci când nu mai poți să gândești lucid:
Corecție pe BVB! De ce uneori fundamentale nu mai contează?!?
·Ieri am traversat una din cele mai „roșii” zile de la BVB din 2024, cu scăderi pe majoritatea companiilor, chiar și pe cele mai mari și mai solide. Astfel, după o creștere pe indicele BET de 24% până…
un articol despre Bento, o companie care tot scade, deși fundamental stă bine:
De ce Bento este atât de pedepsită după rezultatele financiare?
·Despre Bento nu prea am scris pe blog, motivele fiind diverse: ba nu am avut timp, ba am considerat că deja compania a crescut prea mult ca să mai fie o idee bună de investiții, ba au apărut evenimente speciale care mi-au dat planificarea postărilor peste cap și tot așa. Acum însă, pornind de la rezultatele financiare publicate la nouă luni, dar și din cauza scăderilor abrupte pe care le-am observat pe companie, a venit momentul să nu mai ignor firma și să o aduc în atenția voastră.
Atât deocamdată, ne auzim luni cu un nou articol…și cu verde, să sperăm! Dacă consideri munca mea utilă, dă un share sau recomandă un prieten, poți să beneficiezi de luni gratuite de abonament!
Spor la investiții înțelepte!
Eu una platesc subscription si am 0 regrete. Articolele tale sunt super informative si de bun simt si se vede ca investesti timp si energie sa ne tii la curent cu ce se intampla pe piata. Sunt de parere ca munca trebuie rasplatita, inclusiv sau mai ales financiar, asa ca o sa continui sa fiu cititoare platitoare :) Mult succes si la cat mai multe subscriptions!
Punctul 2, cu furnizorii de energie, era previzibil.
.
Mai tii minte cand eram practic intoxicati cu liberalizarea pietei? Nici cu SGR-ul nu ne-au haituit cum au facut-o cu miracolul liberalizarii.
.
Iar liberalizarea a insemnat aparitia foarte multor furnizori-revanzatori - adica speculanti, NU producatori. O diferenta foarte mare si foarte banoasa, ascunsa in niste contracte plimbate de colo-colo. A ieșit un super business pentru cei care au inteles cum sa jongleze cu pteturile de achizitie si de vanzare a energiei.
.
Ce s-a intamplat stim prea bine. Preturile au luat-o razna, toata lumea a ridicat din umeri ca nu stie de ce - si s-a ajuns, inevitabil, la sistemul de plafonare/compensare.
.
Greu gasesti un exemplu mai bun de politica paguboasa intr-un stat cu potential energetic ridicat.