Retrospectiva săptămânii la BVB - 27-31 Ianuarie 2025 (4)
Sinteză a evenimentelor deosebite de la BVB. Apare săptămânal, în fiecare vineri. Dacă am ratat ceva important, aștept tras de urechi în comentarii.
Vinerea trecută agenția de rating S&P a schimbat perspectiva României de la „stabilă” la „negativă”, arătând cumva că drumul pe care am cotit, ca țară, în ultimii ani, nu e unul care să ne ducă unde ne dorim. Deocamdată da, nu suntem impactați direct, însă o eventuală scădere a ratingului nu ne-ar pica bine, dat fiind deficitul uriaș existent și nevoia constantă de împrumuturi pentru funcționare.
Luni am avut parte de alt eveniment venit de nicăieri: DeepSeek, un model AI din China a provocat haos și panică pe piețele mature din lume, arătând că nu ai nevoie de foarte mulți bani și putere de calcul ca să produci ceva funcțional. Bine, nu știm exact care e realitatea din spate, companiile de tehnologie din SUA oricum erau la cer cu prețurile, eu zic că meritau o scuturare, că prea se încinsese treaba! Dar e de urmărit viitorul, acest episod reprezintă o lecție importantă: la propriu, situațiile se pot schimba de la o zi la alta, atât de dinamică este lumea în care trăim…
Ce s-a întâmplat notabil pe BVB
Săptămâna asta chiar nu s-au întâmplat multe pe la noi, asta mai ales dacă ignorăm „petardele” care tot decolează: Sinteza a depășit deja 12 lei, Romcab crește și el cu câte 15% de câteva zile (deși e în reorganizare), Electroargeș a luat-o la goană fără să ne zică de ce și, dacă aș căuta, aș mai găsi astfel de nume care cresc, aparent fără justificare. Eu nu zic: felicitări celor care dețineți, grijă însă că investițiile nu-s păcănele, deși mulți tindem să le tratăm la fel, însă nu știu dacă astfel de episoade prind bine bursei de zi cu zi.
În rest, iată ce mi-a atras atenția zilele astea, chiar o săptămână slabă:
Prebet mai încheie un contract uriaș. Indirect, printr-o firmă din grup, Prebet a anunțat că a câștigat un contract de peste 400 de milioane de lei, cu o durată de 4 ani. Banii vor fi împărțiți cu celălalt acționar, turcii care vor lucra la metroul de la Cluj, iar investitorii au reacționat pozitiv la această veste. Detalii aici.
Fondul Suveran al Norvegiei mai are doar patru dețineri la BVB. Unul din marii investitori instituționali de pe bursa noastră, acest fond a lichidat deținerile la AQ, TLV, DIGI, M, H2O și și-a scăzut procentele la alte câteva companii, fără să ne spună de ce (glumesc, nu are de ce să motiveze nicio decizie). Ca o mică compensare, a cumpărat acțiuni ONE, deci cine deține, poate să se agațe de speranța asta, zic. Detalii aici.
Noi obligațiuni corporative listate la BVB. Norofert a venit cu obligațiuni de 7 milioane de euro, OMRO IFN a listat 1.5 milioane de euro, iar Tricomserv a debutat cu 2.5 milioane de lei, la dobândă de 11%. Nu vă mai spun alte detalii, căutați-le dacă vă interesează, eu le consider extrem de riscante pe toate, dar poate greșesc, nu zic. Detalii, despre fiecare: NRF - aici, OMRO - aici, iar Tricomserv - aici.
BVB-ul vrea să își facă filială la Chișinău. Am impresia că nu e nouă intenția asta, însă știm că la noi toate se mișcă greu și foarte greu, așa că e nevoie de știri periodice pe toate temele. Nu există o planificare reală pentru acest proiect și, după ce am văzut cât s-a putut amâna Contrapartea Centrală e clar că mai repede se face unirea Moldovei cu România decât face BVB-ul filială peste Prut, dar e bine că măcar se încearcă diverse. Detalii aici.
Ce am mai scris săptămâna aceasta
Dacă ai ratat textele scrise pe blog recent, săptămâna aceasta am scris mai general despre următoarele subiecte, două abordări total diferite:
luni am postat analiza mea pe 2025 pentru Fondul Proprietatea, nu tehnică, ci fundamentală, ca să știu la ce dividende m-aș putea aștepta:
Ce șanse are Fondul Proprietatea să performeze în 2025: calcule, calcule, calcule...
Nu e niciun secret că dețin Fondul Proprietatea, într-o proporție importantă în portofoliul personal, mizând pe un viitor mai solid, mai clar. Așadar, poate că îmi găsesc argumente să îmi justific deținerea prin acest articol, însă eu chiar cred că raportul „risc/recompensă” este unul excelent pentru FP, în ciuda incertitudinilor existente.
iar miercuri am dat-o în diverse, ca o atenționare a ce ar putea urma în următoarele luni pe BVB, dat fiind că, cel puțin momentan, piețele nu se bucură când lideri izolaționiști apar pe scena politică:
Cum va merge BVB-ul în acest an?
Articolul de astăzi nu o să fie foarte aplicat, dar profit de lipsa de subiecte mai concrete pe BVB, ca să aduc în atenție câteva aspecte la care mă tot gândesc. Și da, fac asta cu riscul de a supăra…
Dacă consideri munca mea utilă, dă un share sau recomandă un prieten, poți să beneficiezi de luni gratuite de abonament!
Lectura Săptămânii
Azi vă recomand „Dragă, unde-s banii?” de Adrian Asoltănie, un educator financiar autohton, care nu doar că a publicat, dar are și prezență online foarte activă, mai ales cu podcasturi pe investiții (deși cam des pe imobiliare, parcă). Oricum, cartea este o lectură obligatorie pentru cine este la început de drum cu finanțele, adică oricine nu a avut norocul să primească o educație financiară completă, poate recupera decalajul, doar citind cartea. Nu o să vă mint, nu prezintă neaparăt informații originale, însă mie asta îmi place - de ce să te chinui să reinventezi roata, când ea se învârte deja atât de bine? Așadar, dacă aveți nevoie să învățați să vă faceți un buget, să sortați cheltuielile, să înțelegeți tipurile de instrumente investiționale și multe altele, cartea lui Adrian e numai bună!
Spor la citit și la investiții înțelepte tuturor!
Eu vad in aproape-exitul norvegienilor un indicator destul de bun al imaginii pe care Romania o are in afara: o tara ce poate fi spoliata de resurse naturale - si cam atat.