Retrospectiva săptămânii la BVB - 28 Aprilie-2 Mai 2025 (17)
Sinteză a evenimentelor deosebite de la BVB. Apare săptămânal, în fiecare vineri. Dacă am ratat ceva important, aștept tras de urechi în comentarii.
Pregătiți de alegeri? E cam liniște pe BVB, dat fiind ce poate urma, nu? Oare să nu fie considerat Simion așa o amenințare sau investitorii doar nu cred în acest deznodământ? Sau facem cum știm noi, așteptăm să vedem cum iese, ca apoi să știm dacă să râdem sau să plângem?
Pe BVB zilele acestea au continuat întâlnirile AGA, evenimente la care eu nu am reușit să ajung deloc, pentru nicio companie, nici online, rușine să îmi fie! În mare s-au discutat rezultatele anuale, planurile pentru 2025, dividendele etc, deci ar fi meritat, măcar acolo unde am dețineri mai mari, să merg. Nu am avut timp, trebuie să mă așez că de luni încep să vă trimit iarăși articole regulat, cum v-am învățat, deci nu mai e rost de lenevit.
Și au început să vină și rezultatele trimestriale, deși deocamdată timid: SNP a livrat cam cum credeam, puțin peste parcă, BRD a dat bine și ea, iar EBS ca de obicei, după așteptări. În rest, știrile importante despre piața financiară de la noi cred că sunt următoarele:
Fidelis de Mai, la dobânzi în creștere. În perioada 9-16 mai se vor putea subscrie noi titluri de stat, cu dobânzi de până la 7.8% la lei și 6.25% la euro. Detalii aici.
Nou ETF la tranzacționare pe BVB. Globinvest a listat un nou ETF care urmărește indicele BET-EF, un coș ce curpinde atât companiile din energie, cât și cele din domeniul financiar. Costurile sunt de aproximativ 2.5% pe an, extrem de mari pentru un ETF aș zice eu, însă cine nu vrea/nu poate să investească altfel, probabil varianta e decentă. Detalii aici.
Au apărut vești despre noi creșteri de taxe. Mai e puțin până trec alegerile, așa că încep să apară și știri despre ce fel de taxe vor fi introduse. Conform unui articol de pe economica.net, sunt în lucru măsuri pe mai multe paliere, toate cu impact major în consum, profitabilitate, inflație. Deci oricum o să fie, bine nu o să fie…Detalii aici.
Digi împrumută 200 de milioane de euro. Suma se întinde pe 5 ani și este, de fapt, o facilitate de credit, iar banii vor fi folosiți pentru extinderea din Spania. Deci nu știu dacă ne putem aștepta la dividende prea mari de la DIGI în viitorii, operațiunile lor cer mulți, mulți bani. Detalii aici.
Romgaz a publicat indicatorii operaționali. Activitatea de producție de gaze naturale a SNG a fost publicată, iar indicatorii sunt pe la nivelul celor din T1/2024. Așadar probabil că profitul va fi tot pe acolo, eventual puțin mai mic, căci sigur cheltuielile au crescut. Detalii aici.
Hidroelectrica a produs energie în scădere. Nu aceeași situație este la H2O, unde producție de energie electrică afișează o scădere de 38%, ceea ce clar se va traduce într-un profit slab în primul trimestru. BVC-ul companiei oricum este în scădere pentru 2025, însă ritmul ar trebui temperat, că altfel cifrele nu vor fi atinse. Detalii aici.
Transilvania Broker semnează un parteneriat cu Kiwi Finance. TBK a informat piața că a semnat un parteneriat strategic cu liderul pieței de brokeraj de credite din România, prin care cele două companii vor oferi acces la produsele vândute, astfel că se extinde plaja de potențiali clienți.
Ce am mai scris săptămâna aceasta
Deși oficial nu trebuia să scriu, că am zis că e vacanță și că sunt prea multe zile libere, am considerat că există câteva companii care merită avute în vedere înaintea raportărilor financiare, speculativ vorbind.
Ce companii să cumperi înainte de rezultatele din primul trimestru al lui 2025
Săptămâna aceasta încep raportările financiare pentru primul trimestru al anului și, deși eu nu cred că vor fi surprize prea multe (plăcute zic, că neplăcute sigur găsim), cred totuși că anumite comp…
Lectura Săptămânii
Vă recomand ceva lejer, de week-end, mai pentru adolescenți aș zice, deci poate că nu o veți citi voi, dar poate aveți copii, nepoți, vecini mai tineri care s-ar bucura să îi introduceți în ale cărților. Deci cartea de azi este scrisă de Grigore Băjenaru, iar pentru o experiență completă recomand ambele volume, atât Cișmigiu & Comp cât și Bună dimineața, băieți! Ca să vă stârnesc entuziasmul, tema este relația elev-profesor în perioada interbelică, inițial abordarea e de pe băncile școlii, iar apoi de la catedră. Scriitura e savuroasă, cu umor din plin, dar și cu profunzime, iar Băjenaru cred că este un autor ignorat pe nedrept la noi…Așadar nu, nici săptămâna aceasta nu vă recomand de bursă, dar promit să revin cu cărți din domeniu, deși îmi este puțin greu fiindcă sunt în urmă cu lecturile.
Spor la citit și week-end plăcut îți doresc!