Retrospectiva săptămânii la BVB - 3-7 Februarie 2025 (5)
Sinteză a evenimentelor deosebite de la BVB. Apare săptămânal, în fiecare vineri. Dacă am ratat ceva important, aștept tras de urechi în comentarii.
Ce s-a întâmplat notabil pe BVB
Am început cu adevărat raportările financiare, SNP și BRD anunțând cifrele preliminare pentru 2024, una rece și una caldă - Petrom a dat rezultate sub așteptări, iar BRD ușor peste; de la SNP primim dividend cu randament 6% (plus discuția despre ceva special în vară, slabe șanse), iar de la BRD așteptăm propunerea, sperăm să fie consistentă.
În rest, atmosferă obișnuit pe bursă, lichiditate slabă, expectativă, câte o veste ici și colo…
Ediție nouă Fidelis, prima din 2025. Așa cum au curs zvonurile, statul vine la bursă lunar cu Titluri, ceea ce poate că este o veste bună pentru investitorii pasivi, însă are un impact negativ asupra lichidității - de ce să cumperi acțiuni, când poți lua un venit fix de 7-8% la lei și 4-6% la euro, pe 1-5 ani? Detalii pentru cine vrea să subscrie aici.
Fondul Proprietatea a început programul de răscumpărare de acțiuni. Luni a fost prima zi în care FP a putut să cumpere acțiuni din piață, așa cum are mandat de la acționari pentru 2025. Totalul va fi de 320 de milioane de acțiuni, nu va putea să adune tot direct, că nu are voie să răscumpere mai mult de 25% din rulajul zilnic, deci mă aștept să vedem surprize plăcute de la Fond în continuare (am scris pe blog recent un articol dedicat). Detalii aici.
Un acționar important cere schimbări la BRK. Ileana Herling a venit cu propuneri de modificare a strategiei BRK pentru următorii ani, principala observație fiind aceea că nu e rentabil să se pompeze bani un companiile din grup care nu produc mare lucru. Nu urmăresc firma, dar apreciez orice demers al micilor acționari în conducere, acolo unde sunt investiți (chiar și votul la AGA, e foarte important). Detalii aici.
Teraplast mai face o achiziție. TRP a anunțat că a preluat pachetul majoritar (51%) din Aquatica Experience Group, o companie care activează în tratarea apei, pe mai multe niveluri. Prețul plătit va fi de 2 milioane de euro plus un împrumut către AEG de 1.5 milioane de euro, dar compania spune că această achiziție o va ajuta în diversificarea de pe piețele externe. Detalii aici.
Allview anunță un nou parc fotovoltaic. ALW a semnat un contract cu Salrom pentru un parc de 1.9 MWp la Salina Cacica, e bine că reușește să lucreze la turație maximă. Detalii aici.
ONE United vrea să facă parcuri de retail în localități mici. După consolidarea acțiunii și publicarea tranzacțiilor de anul trecut, ONE anunță un parteneriat prin care vrea să construiască spații pentru magazine, cu accent pe orașele în care prezența retailerilor este mai scăzută. Detalii aici.
Nu toate obligațiunile se vând ușor. Stanleybet a anunțat prelungirea ofertei de oblicațiuni, dat fiind că interesul a fost scăzut (deci cine subscrie scoate dobândă de 11%). În schimb, Nusco a listat luni obligațiunile sale, deci contează puțin și în ce piață activezi și ce încredere oferi investitorilor. Detalii aici și aici.
Transilvania Investments vine cu o ofertă de răscumpărare. Fostul SIF 3 parcă știe că pregătesc un articol despre SIF-uri, joi a venit o știre cum că se pregătește o ofertă de răscumpărare, atât prin bani, cât și prin acțiuni THR Marea Neagră, pe modelul Evergent de acum câteva luni (ei au dat Aerostar). Deocamdată nu au dat un preț clar - doar intervalul 0.3-0.5 lei/acțiune - însă volumul este destul de mare, 185 de milioane de acțiuni. Detalii aici.
Green Tech intră la tranzacționare astăzi. În urma IPO-ului din decembrie finalizat cu oarecare succes avem de astăzi o nouă companie, am vorbit atunci despre firmă, nu pare rău domeniul, însă nici nu știu cât de bună va fi compania pe termen mediu. Detalii aici.
Ce am mai scris săptămâna aceasta
În cazul în care nu ai avut timp să parcurgi textele de zilele trecute, am scris despre ETF-uri (la cererea unora dintre voi) și despre rezultatele Petrom:
ce ETF-uri avem pe BVB și dacă merită folosite în investiții:
Ce sunt ETF-urile? Poți tranzacționa astfel de intrumente la BVB?
Nu îmi propun prin acest articol să fie foarte tehnic, consider că e extrem de facil să afli orice informație în doar câteva secunde, mai ales dacă nu e nevoie să o aprofundezi foarte mult. Mă interesează însă să explic de ce ETF-urile pot fi variante investiționale bune, în ciuda faptului că eu nu vorbesc prea mult despre ele, din motive pe care le voi enumera mai jos.
cifre slabe de la Petrom și dividend de 6% la prețul actual al acțiunii:
Primele rezultate financiare sunt slabe: OMV Petrom abia stă pe linia de plutire în T4
Iată că au sosit și primele rezultate financiare așteptate de piață, cele ale Petrom, că despre Fondul Proprietatea nu au fost multe de zis, decât că profitul pe 2024 a fost bun și binevenit, așteptăm deznodământul cu Franklin Templeton și, de ce nu, o eventuală propunere de dividend.
un articol-ghid în care prezint cum poți să te apuci de investit la bursă, dacă știi aproape nimic despre asta:
Cum să începi să investești pe Bursă dacă ești la început de drum?
Nu știu cât de familiar ești cu Bursa, însă bănuiesc că ceva, ceva habar ai, că altfel nu aterizai pe Substack-ul acesta, BVB România, un loc unde cu această temă ne ocupăm: cum să investești pe Burs…
Dacă consideri munca mea utilă, dă un share sau recomandă un prieten, poți să beneficiezi de luni gratuite de abonament!
Lectura Săptămânii
Despre „Transformarea financiară totală” vă scriu doar fiindcă mi-a amintit un prieten de ea, aceasta fiind una din primele cărți despre educație financiară pe care le-am parcurs. Nu vă așteptați să găsiți în ea altceva decât gaura la cerc (mai ales dacă ați depășit deja stadiul de începători), însă o consider o lectură foarte utilă pentru creionarea unei mentalități corecte despre bani și investiții. Evident, multe din sfaturile din paginile cărții sunt deja depășite (sau există variante mai convenabile) și nu toate se aplică în România (publicul principal este cel american), însă vei găsi în ele o mulțime de informații și sfaturi utile, prezentate clar și concis. Din păcate, cartea nu se mai tipărește, iar în format fizic nu e ușor de găsit nici la anticariate, eu am cumpărat-o acum vreo 10 ani cu 15 lei de la Antic Ex-Libris din București, dar dacă știi engleză sigur dai de ea pe internet.
Spor la citit și la investiții înțelepte tuturor!
Are statul asta un stil de a incuraja nemunca... Ceva de speriat!
N-are rost sa-ti bati capul cu plasamente, randamente, analize financiare. Dai bani la stat, iei 7-8% dobanda si aia e.
De asemenea, n-are rost sa tragi sa castigi mai mult din job-ul tau, fiindca muncind mai mult, dai mai mult la stat.
Si, din nou, problema nu e ca trebuie sa dai bani statului - ci ca nu se vede mai nimic in urma banilor, nu putini, pe care-i dai. De fapt, nici nu apuci sa-i dai, ca nu-i o alegere, ti se taie direct.