Retrospectiva săptămânii la BVB - 31 Martie- 4 Aprilie 2025 (13)
Sinteză a evenimentelor deosebite de la BVB. Apare săptămânal, în fiecare vineri. Dacă am ratat ceva important, aștept tras de urechi în comentarii.
Nebunia mondială nu pare să contenească, cel mai recent eveniment fiind confirmarea a tot felul de taxe pe care Trump le-a impus țărilor de pe mapamond, indiferent sau orb la efectele în cascadă pe care acestea le vor provoca. Pentru mine, variantele sunt doar două: ori el și echipa sa vor să dea de pământ cu economia fiindcă doar așa își pot atinge niște interese, ori sunt atât de orbiți de propria ignoranță și nu înțeleg, de fapt, că își taie singuri creanga de sub picioare. Oricum ar fi, efectele rămân: piețele financiare nu sunt fericite, incertitudinea crește și economia, în ansamblu, slăbește.
Nici la BVB situația nu are cum să fie prea roz, dat fiind că suntem legați de Europa și SUA, iar orice se întâmplă acolo, ne afectează și pe noi. În plus, cu războiul de la graniță care nu știm în ce direcție o va apuca, incertitudinea persistă, iar bursa acceptă orice, numai necunoscut nu.
Ce s-a mai întâmplat săptămâna aceasta? Pentru mine, probabil că cea mai importantă vestea este aceea de la Fondul Proprietatea: Comitetul Reprezentanților a selectat doi posibili administratori, unul străin și unul din România, însă informațiile sunt puține și netransparente. Din păcate, ambii candidați propun același lucru: să se stopeze politica de lichidare a fondului și să se meargă pe investiții, o direcție total neproductivă pentru investitori, fiindcă astfel randamentele vor scădea (sau cel puțin vor crește riscurile). Ca soluție, cel puțin pe moment, e ușor de ales: se votează la AGA contra oricărui nou administrator când se va propune, astfel Franklin Templeton rămâne la butoane, în mod automat!
În rest, celelalte evenimente importante de la BVB au fost:
Nouă emisiune Fidelis, ediția Aprilie 2025. Azi începe a treia ediție Fidelis din acest an, cu dobânzi peste dividendele de la BVB, dar în linie cu celelalte două ediții, plus/minus. Nu mai reiau, știți că Titlurile de Stat sunt neimpozabile și că reprezintă o bună variantă de investit cu riscuri mici, însă pe termen lung, acțiunile vor oferi randamente mai solide. Detalii aici.
Scade Taxa pe Stâlp în România încă de la început. Guvernul a dat ordonanța care include și taxa pe construcțiile speciale ale companiilor de pe teritoriul României, însă cuantumul ei este mai mic, de 0.5% din valoarea acelor construcții, la jumătate față de procentul anunțat inițial. Detalii aici.
Guvernul a început să ceară mai mulți bani de la companiile de Stat. Prima „victimă” este Oil Terminal, companie care a propus doar 40% din profit ca dividende inițial, dar de la care Statul cere acum 90%, conform memorandumului semnat la început de an. Dacă se aprobă, randamentul dividendului s-ar dubla, iar în zilele următoare e posibil să vedem și alte companii care să comunice aceeași cerință…Detalii aici.
Connections Consult vinde divizia de BOS pentru un sfert din capitalizare. CC a anunțat piața că a găsit cumpărător pentru o parte din companiile din grup, pentru un preț de 4.5 milioane de euro, adică aproape un sfert din capitalizarea curentă a companiei pe BVB. Deocamdată tranzacția este în desfășurare, însă mie mi se pare o treabă interesantă, nu știu dacă investitorii vor primi vreun dividend special sau dacă banii vor fi folosiți pentru investiții, dar e de urmărit pe mai departe. Detalii aici.
ONE United cumpără un teren în București. ONE a informat piața despre achiziția a 21 de hectare în sectorul 5, pentru 21 de milioane de euro. Planul este acela de a dezvolta un nou cartier marca ONE, însă probabil va dura până la finalizare, dat fiind contextul din capitală. Detalii aici.
Teilor vine cu ultimele obligațiuni pe BVB. Obligațiunile Teilor au intrat la tranzacționare ieri, cine a subscris și vrea să scape de ele - sau să ia mai multe - acum o poate face. Eu vă repet: mai bine stați departe de obligațiunile românești, nu merită riscul, luați Fidelis dacă vreți instrumente cu venit fix, veți dormi mai liniștiți! Detalii aici.
UCM Reșița intră în faliment. Mai știți când era nebunia pe UCM, cum creștea ca Făt-Frumos, deși compania era în pragul falimentului? Sigur, atunci motivația era dată de achiziția de către Hidroelectrica a activelor performante…acum a venit și cealaltă realitate: compania, cea mai veche fabrică din România, intră oficial în faliment. Detalii aici.
NN ajunge la peste 10% din SFG. Sphera a informat piața cu privire la o schimbare importantă în acționariat, anume fondurile NN au ajuns la peste 10% din acțiunile Sphera, astfel explicându-se și aprecierile pe emitent din ultimele luni, practic Fondurile de Pensii au cumpărat și au cumpărat, mizând pe dezvoltarea sectorului!
Ce am mai scris săptămâna aceasta
În cazul în care nu ai avut timp să parcurgi textele de zilele trecute, ai aici toate articolele:
analiza schimbărilor pe care le-am făcut în portofoliu în primul trimestru din 2025, cu bunele și relele sale:
Cu ce tranzacții am început anul 2025?
·Trece foarte repede timpul, iată că primele trei luni din noul an s-au scurs deja, deci a venit momentul să vă spun, așa cum v-am obișnuit, cum mai stau cu portofoliul. Cu alte cuvinte, în articolul de astăzi discutăm despre ce am cumpărat și vândut în primul trimestru din 2025 și, evident, de ce.
m-am uitat pe rezultatele TBM și IARV și am analizat situațiile acestor două companii din industria de apărare:
Sectorul de apărare la BVB: Turbomecanica (TBM) și Iar Brașov (IARV), de la agonie la extaz?
·Europa fierbe vizibil din cauza schimbărilor pe care Trump pe impune în lume, iar unul din sectoarele extrem de fierbinți este cel al industriei de apărare (adică de atac, că cică cea mai bună apărare e atacul), adică sectorul armelor și războiului. Există deja temeri cum că se va rupe NATO, mai ales că devine tot mai clar că Ucraina va fi forțată, într-o formă sau alta, să accepte o pace injustă, iar UE nu pare dispusă să intre în această horă (pe bună dreptate, cu astfel de condiții se putea încheia conflictul la câteva săptămâni de la începere), de aceea marșează pe investiții în domeniul militar, pentru a nu mai depinde de partenerul capricios de peste Ocean.
Lectura Săptămânii
Azi nu vă recomand nicio carte, fiindcă am în program ceva special, să zicem! Bine, nu e special neapărat, e diferit mai corect spus: vă prezint celălalt blog al meu, Pășind prin Viață, un proiect început de ani de zile și care a trecut prin diverse faze, ultima fiind aceea în care este un fel de jurnal zilnic. Așadar, de aproape două săptămâni, scriu acolo zi de zi, uneori mai pe repede-înainte că sunt obosit sau nu am timp, alteori mai atent și mai aplecat, depinde. Și nu, nu v-aș pune această recomandare aici, dacă nu m-ar obliga pe mine să mă țin de treabă: cu cât vor fi mai mulți cititori dincolo, cu atât îmi va fi mai greu să renunț! Iar dacă veți găsi și puncte de pornire interesante pentru analiza proprie prin textele mele, aceasta o să fie chiar și mai motivator…
Puteți intra pe site mai jos, aruncați-vă un ochi, poate vi se pare interesant. Mulțumesc!
Spor la investiții înțelepte îți doresc și lectură plăcută!