Retrospectiva săptămânii la BVB - 7-11 Octombrie 2024 (18)
Sinteză a evenimentelor deosebite de la BVB. Apare săptămânal, în fiecare vineri. Dacă am ratat ceva important, aștept tras de urechi în comentarii.
Iată că s-a mai încheiat o săptămână, așa că iarăși avem de discutat despre evenimentele conexe pieței de capital, încercând să ne facem o idee despre direcția în care merg lucrurile. Voi trece în revistă mai ales știri punctuale, legate de companii, în lipsa unor altfel de evenimente…mai de impact.
Azi se încheie ultima ediție Fidelis. Așadar, dacă încă nu ați subscris și vreți să o faceți, grăbiți-vă să prindeți o bucată, probabil următoarea emisiune va fi cu dobânzi ușor mai mici... Eu unul nu particip, Titlurile de Stat mi se par prea plicitisitoare pentru apetitul meu la risc, așa că le urmăresc doar să vă zic vouă, am zero interes pentru ele. Detalii aici.
În sfârșit, Cemacon s-a delistat. Producătorul de cărămizi deținut de Dedeman a părăsit Bursa, după o lungă perioadă în care a stat pe aici doar ca să fie. Prețul oferit pe acțiunile rămase nu a fost extraordinar, dar mai bine ceva decât deloc, nu? Detalii aici.
Fondul Proprietatea își caută un nou administrator. Ca urmare a ultimei AGA, FP a deschis depunerea de candidaturi pentru o nouă conducere, data limită fiind 21 octombrie. Așadar, deși Franklin Templeton mai are mandat până în primăvara lui 2026, în funcție de ofertele depuse, vor urma alte întâlniri ale acționarilor foarte interesante, cu miză pentru viitorul FP. Detalii aici.
Purcari vrea să se dubleze până în 2027. WINE a venit cu strategia sa pe următorii ani, țintele fiind extrem de ambițioase! Rezumându-le, Purcari vrea să își dubleze principalii indicatori operaționali, dar și să ajungă la un profit net de 120 de milioane, dublu față de 2023. Dacă le iese, compania devine extrem, extrem de atractivă, iar dividendele potențiale arată foarte, foarte bine. Detalii aici și în prezentarea de la conferința de la Investor Day.
Două calde și una rece de la Petrom: intrare pe furnizare de gaze în Bulgaria, dar scăderi operaționale la T3/2024. Petrom a anunțat că a intrat pe piața din Bulgaria pe segmentul de gaze, însă a publicat și lista indicatorilor de activitate din trimestrul al treilea, iar concluziile nu sunt îmbucurătoare: cantatitățile au scăzut, prețul mediu al barilului a fost de 70 usd, iar marja de rafinare este la minimul ultimelor trimestre. Așadar, deși eu aș spera la măcar 1.2 miliarde de lei profit net, mai degrabă cred că vom vedea aproximativ 1 miliard, iar BVC-ul anul acesta nu cred că se face…Dar mai avem una caldă: s-au aprobat tranzacțiile cu Renovatio pe energie regenerabilă și verde, Petrom face pași către a deveni o companie completă, cu multiple surse de venit, nu doar petrol și gaze. Detalii aici aici și aici.
Chimcomplex Borzești vrea să cumpere Azo Mureș. Deși nu e nimic oficial, CRC a anunțat că începe negocierile pentru AZO, fosta vedetă de pe BVB de acum vreo 10-15 ani, pentru cine își amintește. Astăzi însă situația nu e roz pentru producătorul de îngrășăminte de la Mureș, așa că ar fi posibilă o preluare, de urmărit cum evoluează discuțiile. Detalii aici.
Teraplast se extinde în Croația. TRP cumpără 70% din Optiplast, un producător de materiale plastice flexibile din Croația, încercând astfel să cucerească noi piețe. Din păcate, ultimele trimestre nu arată bine pentru Teraplast, iar achizițiile recente vor complica și mai tare situațiile financiare, nu e ușor să integrezi atâtea companii diferite. Detalii aici.
Acțiunile ONE vor crește de 50 de ori. Nu, nu organic, ci printr-o consolidare 50:1, adică dacă deții 50 de acțiuni primești una, dacă ai 500, vei avea 10, dacă ai…ați prins ideea. Nu, deși prețul pe bursă se va ajusta, nu veți face niciun profit, din păcate ONE trebuie să mai dovedească și fundamental, nu doar verbal. Detalii aici.
Dacă ai ratat textele scrise pe blog recent, le ai aici pe cele de săptămâna aceasta, așa cum te-am obișnuit deja:
o retrospectivă pentru CC, o companie interesantă de pe Piața Aero:
Connections Consult surprinde cu cifre semestriale foarte bune, dar pot fi ele menținute?
Rezultatele CC au fost unele din cele câteva pe care le-am așteptat cu sufletul la gură, nu atât pentru că aș avea o poziție mare pe companie, ci pentru că vin foarte târziu și acoperă întregul semestru. Riscul, astfel, e mai mare: dacă cifrele sunt proaste, cotația se prăbușește fără drept de apel, ca să nu mai vorbesc de apatia lungă pe bursă dintre veștile unor astfel de nume, vorbim practic de luni în care nu se întâmplă nimic, ai acțiunile și aștepți, sperând să fie bine.
o sinteză a rezultatelor bune de pe Aero care m-au surprins plăcut:
Cele mai bune rezultate semestriale de pe Piața Aero (S1/2024)
Săptămânile trecute vorbeam despre cele mai interesante companii de pe Piața Principală, prin prisma rezultatelor financiare semestriale. Ei bine, în articolul de astăzi vom parcurge o listă similară, însă cu nume de pe Piața Aero - și, deși aici a fost mult mai greu să găsesc companii care să surprindă plăcut, avem câțiva candidați relevanți.
o poveste cu final nefericit, protagoniști eu, soția și Tradeville:
De ce am renunțat la Tradeville după aproximativ 12 ani, deși schimbarea m-a ars la buzunar
M-am gândit mai multe zile dacă să scriu un articol despre ultimele experiențe cu broker-ul prin care investesc la BVB și, deși am avut dubii că ar fi de interes, am conștientizat că, totuși, poate mai sunteți și voi clienți pe la ei și v-ar prinde bine să știți anumite lucruri. Interesul nu e sa dau cu „hate” gratuit, o să încerc să mă rezum la detalii…
Suntem 1060 de abonați cu e-mail-ul și aproape 1140 în total, cu cei din aplicație, hai și tu alături de noi, pentru a beneficia de toate informațiile! Eu vă mulțumesc pentru susținere, tuturor, ne auzim săptămâna viitoare cu noi articole!