Retrospectiva săptămânii la BVB - 7 Aprilie - 11 Aprilie 2025 (14)
Sinteză a evenimentelor deosebite de la BVB. Apare săptămânal, în fiecare vineri. Dacă am ratat ceva important, aștept tras de urechi în comentarii.
Uite tarifele, nu e tarifele! Hai la tarife, cine vrea tarife ieftine?
Așa s-ar putea rezuma ultimele câteva zile, Trump se comportă ca un borfaș care a luat lumea pe semnătura sa, iar SUA pare paralizată, în continuare. Astfel, după ce a impus taxe vamale cam pentru toate țările după niște formule extrem de simpliste, bursele s-au prăbușit accelerat - dar și-au și revenit, că s-a pus pauză la taxe vreo 90 de zile, exceptând China, care a răspuns cu aceeași monedă, că își permite. Așa că săptămâna a fost ca la balamuc, mai ales dacă ai stat să o urmărești, panicat că pierzi bani…Eu v-am zis deja că nu mai pun suflet în toate aceste acțiuni, e clar că perioada e tulbure și va mai dura - de aceea recomand acumularea metodică de active solide, căci va veni și ziua culegerii roadelor.
BVB România e „live” de doi ani, deci până pe 18 aprilie e cu sărbătorire! Cine dorește, poate să capete acces „full” la articole cu o reducere de 15%, s-au strâns vreo 320 de texte deja și numărul e în creștere, cam cu 3 noi în fiecare săptămână!
Pe BVB aproape că nu am deschis platformele, doar luni puțin că aveam niște mărunțiș să cumpăr la reducere (am suplimentat H2O să fie dividendul mai consistent) și în rest mi-am văzut de treabă. Mi-au mai sărit în ochi, totuși, următoarele vești punctuale:
Hidroelectrica se extinde cu un proiect de stocare de energie. H2O a anunțat semnarea unui parteneriat pentru o investiție de 80 de milioane de euro pentru construirea unor facilități de stocare la parcul eolian Crucea Nord, o premieră pentru companie. Detalii aici.
NN a terminat de vândut la FP. A venit și confirmarea așteptată, aceea că fondurile NN au terminat de vândut acțiunile Fondul Proprietatea, astfel că presiunea la vânzare pe emitent ar trebui să scadă, dată fiind lichidarea poziției. Detalii aici.
Petrom a publicat indicatorii operaționali la T1/2025. Începutul de an nu pare strălucit pentru SNP, deși a produs mai multe hidrocarburi, prețul țițeiul a fost mai scăzut, de doar 66 de usd/baril. Nici pe segmentul de gaze și energie nu stă foarte bine, comunicatul spunând că rezultatul operațional va fi negativ…Așadar, cel mai probabil vom vedea un profit net de sub 1 miliard de lei, poate chiar cu destul de mult. Detalii aici.
EVER cere modificări la Aerostar Bacău. Continuă conflictul dintre Evergent și ARS, acționarul minoritar cerând mai multe modificări în felul în care Aerostar face lucrurile, în special o mai mare transparență cu privire la afaceri și planuri. Nici la ideea de a forța compania să își răscumpere acțiunile nu a renunțat, însă procesul va dura, mai ales dacă se va ajunge în instanță…Detalii aici.
Agroland se reorganizează anul acesta. După câțiva ani nu foarte străluciți pentru AG, a venit momentul reorganizării și a rebranding-ului, o mișcare, să sperăm, inspirată. Compania promite simplificarea modelului de business, dar și deschiderea de noi magazine și achiziții în 2025, cu accent pe producția de ouă. Eu nu am încredere foarte mare în promisiunile AG, însă afacerea nu este rea, doar că e foarte volatilă și greu predictibilă…Detalii aici.
S-au subscris peste 200 de milioane de euro la Fidelis. Ediția de titluri de stat din aprilie a strâns, până acum, 200 de milioane de euro, azi fiind ultima zi în care puteți subscrie. Detalii aici.
DN Agrar a publicat indicatorii operaționali. DN a produs și vândut cu aproape 7% mai mult lapte în T1/2025 comparat cu T1/2024, un început foarte bun de an pentru ei. Detalii aici.
Statul cere dividende mai mari la Transelectrica. În linie cu cerința de săptămâna trecută de la OIL, Guvernul vrea bani mai mulți de la TEL, însă conducerea motivează refuzul spunând că legea nu îi permite distribuirea tuturor sumelor de anul trecut, dar și că are nevoie de bani pentru investiții. Detalii aici.
Simtel vrea ridicarea plafonului de îndatorare. SMTL a introdus pe ordinea de zi de la AGA câteva puncte care să îi permită să adune mai mulți bani, fie prin împrumuturi și obligațiuni, fie prin ridicarea drepturilor de subscriere a acționarilor, la majorare de capital viitoare. Motivarea este aceea de a finanța planurile de extindere accelerată, dar și de a recompensa persoanele cheie din companie. Detalii aici.
CCR dă dreptate ONE United în anularea autorizațiilor. ONE se confruntă cu mai multe litigii cu Primăria București (sau oameni din anturajul acesteia), problema fiind că multe autorizații au fost emise fără a se ține cont de toți factorii necesari. Însă CCR dă dreptate ONE, spunând că nu se poate anula autorizația chiar dacă PUZ-ul este anulat, ceea ce ajută ONE, oferindu-i o oarecare protecție și predictibilitate. Acum, eu nu zic, e bine să se mai stopeze haosul imobiliar din capitală, dar nici să încurci afacerile doar fiind cei dinaintea ta au fost corupți nu e OK! Detalii aici.
DIGI mai împrumută 200 de milioane de euro. DIGI a anunțat încheierea unor contracte de împrumut de până la 200 de milioane de euro pe următorii 5 ani, asta după ce mai împrumutase niște sute, acum câteva săptămâni, iar fondurile vor merge către activitatea curentă și extindere. Detalii aici.
Connections semnează un nou contract important. CC a anunțat că a semnat un contract de peste 55 de milioane de lei, din care 47 de milioane vor fi executate în 2025. La o marjă de 10%, asta ar însemna aproape 5 milioane profit, deci BVC-ul ambițios de la începutul anului pare realist. Detalii aici.
Ce am mai scris săptămâna aceasta
În cazul în care nu ai avut timp să parcurgi textele de zilele trecute, ai aici toate articolele:
o sinteză cu cele mai bune BVC-uri pe 2025 de la noi:
Cele mai ambițioase BVC-uri pe 2025 pentru companiile de la BVB. Ce acțiuni sunt subevaluate raportat la perspective
Aștept, de ceva timp, șansa să scriu articolul acesta, fiindcă vreau să am la ce să revin, peste un an, ca să văd dacă promisiunile înalte au fost îndeplinite sau dacă, din contră, au rămas doar promisiuni de amăgit investitorii. Așadar, în acest text, voi prezenta companiile cu cele mai ambițioase bugete, însă numai dacă acestea sunt și realiste, că altfel, a promite e gratis.
câteva gânduri despre scăderile și volatilitatea recentă de pe toate piețele financiare:
Cel mai greu când scade piața e să cumperi! Omenirea a mai depășit niște „sfârșituri de lume”...
Luni veneam în întâmpinarea voastră, a cititorilor, cu un articol lung și destul de cuprinzător, în care treceam în revistă cele mai bune bugete pentru 2025, nu doar ambițioase, ci și cu șanse de reu…
Lectura Săptămânii
O carte foarte interesantă de care am dat acum vreo câteva luni este „Identitatea virtuală” scrisă de filosoful român Mihnea Măruță. Inițial am ascultat un interviu cu autorul și mi s-a părut foarte creativă abordarea sa cu privire la rețelele sociale, așa că am căutat cartea să trec tu, nestingherit de nimeni, prin toate ideile. Am fost fascinat, recunosc, să văd cum Mihnea aduce idei filosofice vechi, le împachetează în haine moderne de gândire și apoi le pune în scena internetului, criticând subtil Rețelele. Cu ce am rămas eu, din lectură, dincolo de multele întrebări care se ridică? Cu ideea că, prin postările de pe Rețele noi căutăm, de fapt, nemurirea…Și dacă ne uităm la Trump sau alți lideri care cred că lumea le aparține, vedem, chiar și în retorica lor nu doar în acțiuni, cum se comportă ca niște mici dumnezei care speră să fie ținuți minte de toată lumea, cât mai mult timp…
Spor la investiții înțelepte îți doresc și lectură plăcută!