S-a mai dus un an! La mulți bani!
Gânduri pe final de an, privind în urmă la cum a fost 2024, dar și înaninte spre 2025, sperând la mai bine.
Nu îmi vine să cred că mai încheiem un an, e fantastic cum trece timpul, atunci când ești ocupat și implicat în multe activități! Iar dacă mai ai și norocul să îți placă toate cele care îți cer resursele, cu atât mai bine…
Am ajuns, așadar, la final de 2024. Un an care, cu bunele și relele sale, ne lasă cu lecții pe care trebuie să le învățăm. Însă, sper eu, ne lasă și cu entuziasm, aspecte pozitive și gânduri bune.
Pentru mine, BVB România a ajuns un proiect de suflet, unul în care investesc timp zilnic, fără excepție. Iar 2024 a fost anul în care s-a „copt” ideea începută în 2023, adică acum pot spune că blogul are o identitate, o direcție și, nu în ultimul rând, o comunitate de cititori care fac posibilă existența neîntreruptă. Suntem, momentan, aproape 1300 de oameni, de la aproximativ 500 la 1 Ianuarie 2023 - dacă o facem în procente, ca pe Bursă, asta înseamnă peste 100% creștere, un „randament” frumos tare! Arhiva adună peste 200 de articole, din care 160 au fost scrise pe parcursul ultimului an, asta însemând o medie de peste 13 articole/lună - înmulțit cu 2 ore pe articol, ajungem la niște numere interesante, nu?
Oricum, eu vă mulțumesc! Pentru că mă citiți, pentru că îmi comentați/trimiteți feedback pe e-mail uneori și pentru că mă motivați să continui prin abonamentele voastre, lună de lună.
De aceea, pentru cine dorește, mai sunt câteva zile de ofertă cu 20% reducere, vă puteți face un abonament sau îl puteți da cadou cuiva care investește/vrea să investească și i-ar prinde bine materialele de aici. De ce să sărbătoriți Crăciunul și altfel?
Nu putem totuși să ne uităm la trecut fără să tragem câteva concluzii despre cum ne-a fost anul din punct de vedere investițional. Nu o să vă zăpăcesc cu statistici și cum au variat indicii, deocamdată suntem pe plus cu vreo 15% pe ultimele 12 luni; vă recomand însă să mergeți pe site-ul BVB și să vă uitați pe analize, dar, mai important, mergeți în portofolii și analizați ce ați făcut bine și ce a ieșit rău.
Eu unul sunt mulțumit, deși sunt sub indicele BET (fără să socotesc dividendele), am încredere în achizițiile pe care le-am făcut, pe termen mediu și lung. Însă am și lecții pe care trebuie să le (re)învăț, unele importante:
MEREU să am cash niște mii de euro, să pot acumula pe corecțiile-surpriză.
să am mai puțină răbdare cu companiile care o dau de gard fundamental, mai ales dacă nu plătesc dividende.
să marchez din profit pe companiile mici de pe Aero, atunci când apare entuziasmul în piață, iar apoi să mut banii în companiile mature de pe BVB.
să fac mai puțin trading fiindcă, oricât mă chinui, tot ajung să tranzacționez prea mult cu o parte din portofoliu.
să am totuși răbdare cu firmele slab lichide, să intru treptat și să ies la fel, eventual să pun ordine în BID/ASK la 15-20% față de referință, adesea acestea se execută, nesperat uneori.
Însă, mai important decât acestea, cred că ar fi să ne uităm la cum a mers piața și să învățăm direct de la ea, fiindcă, până la urmă, Bursa este profesorul suprem! E adevărat, nu s-au întâmplat multe pe BVB în 2024, însă ar fi anumite aspecte care pot fi punctate:
Listarea Premier Energy pe Piața Principală și a JT Oil și Glissando Garden Center pe Aero. Trei companii diferite ca profil și ca dimensiune, cu PE direct în atenția fondurilor de investiții, iar celelalte două mai mici, cu volatilitate mai mare. Nu au stârnit entuziasm la modul real, însă nici nu au dezamăgit momentan - și cum piața are nevoie de marfă proaspătă, e binevenită orice listare corectă. Eu sper ca la anul să vedem Salrom și altele de la Stat, astfel încât să creștem mai departe, dar nu îmi fac mari iluzii, că rămân cu ele. În plus, pe final acum a mai apărut o ofertă, cea a Green Tech International, dacă sunteți interesați, vedeți postarea mea succintă de ieri pe subiect.
Acționarii de retail s-au ridicat să își apare dorințele la Fondul Proprietatea. Una din cele mai bune companii de pe BVB, FP, trece prin transformări profunde, toate începute odată cu listarea Hidroelectrica, anul trecut. Însă abia recent s-au ascuțit armele: Fondurile de Pensii au descărcat acțiunile FP fără să se mai uite la preț, Statul Român insistă să nu se mai facă răscumpărări și să se conserve fondul, iar administratorul de ani de zile, Franklin Templeton, a anunțat că nu mai candidează pentru post pe mai departe. Interesant, mulți acționari mici s-au raliat în jurul lui Istvan Sarkany de la „Despre Investiții”, încercând să blocheze dorințele statului pentru a spori randamentul acționarilor. Și, deși Istvan nu a reușit să intre în Comitetul Reprezentanților, eu cred că această mișcare a fost un semnal pozitiv pentru manageri: suntem mici și mulți, dar suntem aici și, deși nu e ușor, ne strângem să ne facem vocea auzită.
Volatilitatea survenită în urma alegerilor prezidențiale. S-a vorbit mult pe acest subiect și am scris și eu destul, însă e clar că rezultatele alegerilor ne-au luat, pe toți, prin surprindere. Am asistat, așadar, la o corecție rapidă de vreo 15%, cauzată de multe vânzări în panică, pe repede-înainte. Din fericire pentru BVB, alegerile se vor relua (asta nu e o fericire și pentru democrație, sigur manevra va avea repercusiuni mai grave în viitor), iar majoritatea cotațiilor au acoperit, tot repede, corecția. Așadar, de băgat la cap: când e panică pe stradă, cumpărați la companiile solide și cu rezultate foarte bune, într-o formă sau alta, mai devreme sau mai târziu, situația se va rezolva!
Fundamental, companiile o duc mai prost decât în 2023, per ansamblu. Știu că este impropriu să fac astfel de generalizări, însă nici nu am cum să iau nume cu nume companiile, să trag linie cum s-au descurcat! Există articole mai vechi în care detaliez destul de atent rezultatele financiare după fiecare trimestru, așadar aici mă voi rezuma la tendința cumulată: din pacate, foarte multe companii nu și-au făcut BVC-ul în acest an… Am asistat la dezamăgiri mari, în special pe Aero, însă au fost și companii importante care nu au reușit să livreze ce au promis de pe Principală, cum ar fi ONE, TTS, TRP, probabil nume roșii în majoritatea portofoliilor. Totuși, deși se poate observa o oarecare erodare a profitabilității, pe majoritatea simbolurilor situația este stabilă, iar anul 2025 ar putea să ducă la consolidarea afacerilor pe mai departe.
Investitorii au dovedit nervi întinși și răbdare scăzută. Aceasta este o concluzie subiectivă, pornită din volatilitatea mai mare de care am avut parte în 2024, comparat cu 2023. Am observat, nu de puține ori, cum companii care publicau rezultate foarte bune, fie nu creșteau, fie chiar scădeau. Iar de cele care au dezamăgit, nici nu mai zic: roșu cât cuprinde, ca și când nu ar mai exista ziua de mâine! În plus, am avut 2-3 situații de panică relativă, în care BVB a corectat mai agresiv, investitorii pur și simplu rămânând fără răbdarea de a aștepta mai multe informații. Astfel, deși primele 6-7 luni am asistat la creșteri, în a doua parte a anului ne-am lovit de scăderi - doar revenirea de acum de pe final a mai estompat din impact…
După mine, așadar, anul 2024 nu a fost rău, chiar dacă a fost mai provocator, dat fiind că nu a mai făcut toată lumea bani fără efort, ca în anii trecuți. Sper eu că v-ați ascuțit simțurile, că ați învățat lucruri noi și că, în ciuda neplăcerilor, încă sunteți pe profit și, cel mai important, ÎNCĂ SUNTEȚI AICI, gata de un nou început. Pentru că, deși nu pare, investitul pe bursă nu e un sprint, ci un maraton care cere antrenament, experiență, consecvență, răbdare…
Înainte să vă urez toate cele bune de Crăciun și Revelion, vă anunț că intru într-o scurtă vacanță de care am mare nevoie, revin cândva după 6 ianuarie. Însă, cum nici voi nu cred că o să stați lipiți de ecrane în această perioadă, mă aștept să nu vă încurce mult tăcerea mea, nu e așa? Totuși, dacă nu rezistați și vreți să citiți despre bursă, aveți câteva opțiuni:
articole mai vechi de pe blog, unele sigur vă prind bine, mai ales dacă sunteți abonați noi pe platformă.
PDF-ul de educație financiară pe care l-am scris în vară, aveți aici detalii despre el, îl puteți descărca gratuit.
cărți despre investiții, cum ar fi: Inteligența Financiară, Haihui pe Wall Street, Gândire rapidă, gândire lentă, Regula numărul 1 și altele, e internetul plin de ele.
În încheiere, vă doresc La mulți bani! în 2025 și, bineînțeles, să ne auzim cu bine! Mulțumesc, încă o dată pentru sprijin și încredere!
Ce bine suna asta, cu mereu niste mii de euro cash la dispozitie. Chiar si numai niste mii de lei suna bine. Eu nu-s acolo, asa ca felicitari daca reusesti sa-ti construiesti marja asta de manevra!
.
Cat despre trading, vad ce implica tranzactiile de anvergura, cate masuri de risk sunt luate in calcul, asa ca prefer sa ma tin deoparte. Mai toti cei pe care-i cunosc si s-au implicat in trading s-au... decapitalizat :)))
.
Said that, numai ganduri bune de la un micro-investitor si micro-substacker! Sa ne recitim sanatosi peste un an! :)))
Felicitari, ai avut un an productiv si ai adus valoare cititorilor tai!