Schimbări în portofoliu în T1/2024
Retrospectiva tranzacțiilor pe care le-am efectuat în primul trimestru al anului, cu raționamentul din spatele fiecărei decizii.
Nu cred că mai constituie o noutate faptul că, trimestrial, scriu un articol în care trec în revistă mișcările pe care le-am efectuat în portofoliu. Scopul, dacă nu e evident, e următorul: nu să copiați tranzacțiile (unele pot fi deja tardive sau, și mai rău, greșite), ci să puteți vedea cum am gândit acele schimbări, ca să vă ajute în propriile alegeri viitoare.
Anul acesta, 2024, am mai postat un articol pe același subiect, cu rebalansările din ianuarie, din cauză că, început de an fiind, am avut o lună mai plină, destul de activă. Nu o să reiau mișcările de acolo, doar le enumăr, vă invit să parcurgeți acel articol ca să vă faceți o imagine completă:
am vândut din HUNT, nu mult, pe la 0,6 lei
am suplimentat la 2P în așteptarea unor rezultate bune (au fost OK rezultatele, prețul acțiunii e tot pe acolo)
am scăzut ponderea la IARV, în principal din cauza rezultatelor sub așteptările mele și a comunicării precare
am suplimentat la SPX, mizând nu pe rezultate prea bune în 2023, cât pe un buget mai optimist (și de realizat) anul acesta
am acumulat la CC în vederea rezultatelor anuale și am avut dreptate - cotația a bubuit cu 20% după comunicatul preliminar
am suplimentat la SNN în vederea dividendelor de anul acesta, dar trebuie să gândesc ce fac cu acțiunea pe termen mediu, dată fiind retehnologizarea ce urmează.
Continuând cu tranzacțiile din lunile februarie și martie, iată prin ce schimbări a trecut portofoliul meu:
Am lichidat AROBS - pur și simplu nu am mai avut răbdare cu „unicornul” de la Cluj! Și, deși nu am certitudinea că a fost decizia corectă, fiind posibilă o redresare a marjelor și a profitabilității în 1-2 ani, am decis să îmi asum o pierdere ușoară și să reinvestesc banii, dat fiind că aproape tot anul trecut cotația a bătut pasul pe loc. Ulterori am observat un interes mai crescut pentru acțiunile AROBS, dar mie îmi este greu să țin pasul cu aspirațiile managementului și cu ritmul achizițiilor, așa că o să fiu spectator o vreme, probabil destul de lungă.
Am suplimentat la AST - odată cu comunicarea rezultatelor preliminare acțiunile Arctic Stream au scăzut cu peste 10% și, deși aveam expunere destul de mare, am mai ciupit câteva bucăți. Nu, nu cred că anul 2024 va fi un an spectaculos, însă mă aștept să vedem bugetată o creștere decentă (probabil 20% la nivel de profit net?), iar managemntul îmi place enorm de mult, așa că planul este să fiu investitor pe termen foarte lung în AST.
Am intrat și am ieșit de pe CODE - timid, cu un procent foarte mic din portofoliu, am ales să cumpăr acțiuni Softbinator, profitând de prăbușirea acțiunilor, ca urmare a pierderii nete înregistrate în 2023. Managementul a specificat în comunicat că anul trecut a fost o excepție nefericită și că văd o redresare rapidă, iar eu am decis să risc o sumă pentru un potențial mare de creștere, primul pas fiind BVC-ul publicat de companie. Din păcate, acesta a venit cu 600 mii de lei profit net, iar eu consider suma derizorie, așa ca am fost nevoit să renunț la mișcare pentru ceva mai de perspectivă, chiar dacă asta m-a forțat să marchez o mică pierdere.
Am intrat pe IPRU - cu banii de la CODE am intrat pe Iproeb Bistrița, de fapt IPRU a și fost motivul pentru care am vândut, aș fi putut altfel să țin Softbinator mai multe luni. Am văzut că au un parcurs foarte bun cei de la Iproeb, iar recent au anunțat un contract foarte mare care poate susține afacerea, așa că m-am decis să cumpăr în câteva trepte cu aproximativ 5% din portofoliu, mizând pe domeniul lor interesant de activitate.
Am suplimentat la SNG - am profitat de o mică corecție pe Romgaz și am mai adăugat câteva acțiuni, cu ideea dividendelor în minte, dar și a posibilității unor rezultate la fel de bune ca cele din 2023. Din păcate, ulterior au apărut zvonuri că o nouă ordonanță în energie va fi promulgată, iar profitabilitatea producătorilor va fi afectată, însă pe termen lung sunt liniștit cu companiile de stat ce dețin monopol.
Am suplimentat TBK - pentru dividend am decis să mai cumpăr Transilvania Broker, deși perspectivele pentru anul 2024 nu sunt extraordinare. Consider TBK o companie defensivă, unde acționarii dețin poziții în general pe termen foarte lung, iar ținta mea e să îmi construiesc o deținere seminificativă, tocmai pentru stabilitatea pe care o conferă portofoliului.
Am suplimentat puțin la FOJE - dat fiind că poziția era foarte mică, am decis să mai ciupesc câteva acțiuni la Foraj Sonde Videle, în așteptarea dividendului, care a și venit la un nivel satisfăcător, dar și grație noului contract mare semnat cu Romgaz.
Am vândut aproximativ 30% din deținerea la PRSN - nu știu exact de ce, dar mă așteptam la rezultate mai bune pe T4/2023 de la Prospecțiuni, așa că am ezitat să rebalansez portofoliul până la un comunicat oficial, care mi-a infirmat însă așteptările. Am acționat deci nu chiar la momentul cel mai bun, dar am vândut o parte din acțiunile Prospecțiuni, cu un profit de aproximativ 70%, iar banii i-am băgat în IPRU și urmează să subscriu cu diferența la majorarea de capital de la Life is Hard.
Înainte să închei, mă simt dator să mai fac câteva precizări, despre schimbările petrecute în T4/2023 și cum au mers acestea:
CC - am stabilit deja că a mers bine, regret că nu am o expunere mai mare.
SNP - îmi pare rău că am vândut un mic procent, am sperat că îl cumpăr mai jos în primăvară și se pare că am greșit - unele companii sunt doar de cumpărat, orice ar fi!
LIH și SMTL - două suplimentări pe Aero care au confirmat și de la care am așteptări mari și mai departe.
SAFE - am cumpărat și a mai scăzut, însă cred că potențialul rămâne, dețin.
WINE - îmi place pentru mix-ul de creștere și dividende, decizie corectă până acum, de ținut.
H2O - pentru dividende, am mai luat și în ianuarie, cred că e genul de companie la care pe scăderi cumperi și ale cărei acțiuni nu le vinzi niciodată (cum e și Petrom).
MACO - comunicare precară și rezultate așa și așa, de asta expunerea e mică, dar o păstrez pentru o eventuală redresare în 2024.
FOJE - o companie mică pe care am intrat foarte timid, din păcate a raportat rezultate mai mici decât trebuia…și am vrut să vând, dar am așteptat și apoi a venit cu un contract mare cu SNG, deci încă există speranțe, dar mi-ar plăcea să mai văd niște vești bune de la ei.
ONE - vândusem o mică parte și nu regret, m-au dezamăgit la raportarea financiară, păstrez ce am, dar nu urmăresc să mai achiziționez, e o enigmă modul de lucru al ONE pentru mine.
Gata, cu această nouă listă consider că articolul e complet! Mai trebuie doar să vă amintesc că eu vin cu bani noi de acasă în fiecare lună, o bună parte din portofoliu având rolul de rezervă pusă deoparte pentru pensie - de aceea poate părea că fac multe tranzacții, însă în realitate, evit să tot schimb companiile, de obicei fiindcă nu prea îmi iese :)) (vezi cazul SNP!).
Așadar, spor la investiții înțelepte și ne auzim într-un nou articol, zilele viitoare!
Good call, IPRU e up 70% 🚀