Tot ce nu m-a Învățat Mama despre BANI - liber la descărcat!
Copy-paste a introducerii materialului, ca să vezi despre ce e vorba. La final, ca abonat plătitor, poți descărca PDF-ul. Mulțumesc că mă citești, sper să îți fie de folos.
Săptămâna trecută spuneam că sunt aproape gata cu materialul, iar acum confirm: TOT CE NU M-A ÎNVĂȚAT MAMA DESPRE BANI poate fi descărcat, de către oricine! Găsești link-ul la final de articol, trebuie doar să ai un abonament ce include toate beneficiile, e de ajuns o lună - iar dacă nu știi despre ce e vorba, îți las postarea în care descriam proiectul, ai toate detaliile aici:
În articolul de mai sus însă, promiteam că o să scot o parte din conținut și o să îl public, astfel încât, cine e interesat, să vadă despre ce e vorba și dacă îi este util sau nu. Încerc să mă țin de cuvânt mereu, așa că acest text fix despre aceasta este - copy-paste a introducerii din material, practic poți citi, gratuit, cum începe călătoria mea cu banii, văzând astfel dacă te prinde.
Să începem, ce atâta vorbă?
Introducere
În ultimii ani a ajuns și pe Plaiurile Mioritice dorința de a învăța despre o mai bună gestionare a banilor, ca o urmare naturală a creșterii nivelului de trai. Nu e de mirare, când omul reușește să nu se mai gândească non-stop la ziua de mâine, fiindcă are puțin mai mult decât îi trebuie, are energie să se concentreze și pe creșterea personală. Iar a pune deoparte firimituri din pâinea de astăzi, astfel încât viitorul să fie mai puțin stresant și mai previzibil, pare a fi o direcție foarte la îndemână.
A existat însă o vreme când a fi calculat cu banii nu era o modă, chiar dacă era o necesitate.
Puțini din cei care astăzi se zbat între aplicații de mâncat timpul (pardon, Social Media), haine la modă și ieșiri în oraș, își pot imagina România anilor ‘90 și 2000, vremuri în care, dacă nu veneai cu spatele acoperit din fostul regim, aveai de supraviețuit în fața unei inflații galopante, a unui șomaj extrem și a unor țepe financiare „garantate” de Stat. Nu insist, cine e interesat (dacă nu a trăit acea perioadă), poate să citească din multele materiale existente – cert este că, într-o astfel de perioadă, ai mei s-au găsit să se căsătorească și, ce să vezi, să facă și copii, că așa erau vremurile!
Însă copiii îți cer mâncare, haine și jucării, iar viața la țară nu poate să îți susțină, în mod natural, toate aceste nevoi. Și nici un singur salariu, temporar și apoi urmat de șomaj, nu compensează îndeajuns... De aceea, pentru ca familia mea obișnuită (mai norocoasă decât media, totuși) să o scoată la capăt, a avut nevoie de un ingredient crucial: abilitatea mamei mele de a gestiona finanțele familiei, într-o manieră extrem de calculată și plină de înțelepciune. Sau, așa cum glumesc eu, ai mei au fost progresiști înainte să fie la modă, împărțindu-și foarte bine rolurile, chiar dacă tatăl era cel cu locul de muncă, iar mama cu gospodăria: practic, cine avea ultimul cuvânt de spus? Mama! Fiindcă la ea ajungeau banii (toți!) la final de lună, iar orice ieșire se făcea numai cu semnătura ei.
Așadar, pentru mine, viața a început cu dreptul doar datorită unei bune educații financiare a părinților mei, în special a mamei mele.
Curios este că principiile acestea nu i-au fost insuflate de nimeni, liceul nefiind suficient pentru a creiona o astfel de mentalitate – însă ea a avut grijă ca nouă, celor mici, să ne bage lecțiile în minte, uneori chiar și când noi am fi preferat altfel.
Din păcate, fiecare are propriile limite, iar părinții mei le-au avut pe ale lor, ei rămânând, totuși, produsul epocii în care s-au format. De aceea, deși am învățat cum să economisim, cum să punem deoparte câte 10% pentru donații, cum să cheltuim doar pe ceea ce este cu adevărat necesar și cum niciodată să nu ajungem la datorii (subiecte detaliate în prima parte a acestui material), nu am primit deloc informații despre următorii pași: cum funcționează economia, cum să investim să ne protejăm de inflație, ce oportunități și ce riscuri financiare există etc. (subiecte tratate în a doua parte). De aceea, consider că demersul mamei, deși extrem de important, este unul incomplet – o persoană educată financiar are nevoie de două picioare bine antrenate, atât cel al economiilor și cheltuielilor înțelepte, cât și cel al investițiilor bine calculate.
Cu aceste teme vă voi obosi eu în paginile ce urmează. Să fie un efort cu folos, zic, și să începem!
Așadar, așa începe ebook-ul PDF de care tot îți zic de câteva zile, iar cum arată ai putut deja vedea în articolul de mai sus. Dacă ești interesat sau, de ce nu, dacă doar vrei să susții demersul meu, provocându-mă la altele asemănătoare, mai specializate, o poți faci abonându-te, link-ul de DOWNLOAD e mai jos, după Paywall.
Keep reading with a 7-day free trial
Subscribe to BVB România - Opinii și Idei de Investiții to keep reading this post and get 7 days of free access to the full post archives.