Transilvania Broker își va rata bugetul, însă compania vine și cu o surpriză plăcută
Era de așteptat că TBK nu va reuși BVC-ul, însă cred că diferența la final de 2023 va fi cam mare, din păcate - partea bună e că vom primi dividende și din profitul nedistribuit...
Nu mai reiau de ce îmi place TBK, am tot spus că e o companie care trebuie să facă parte din portofoliul oricărui investitor pe termen lung. Cum e normal, există și ani mai slabi, mai ales într-o piață competitivă ca cea a asigurărilor, însă Transilvania Broker oferă dividende chiar și când profitul e mai mic, iar eu apreciez acest aspect.
La final de nouă luni, situația financiară stă puțin mai prost decât anticipam eu. Dacă în articolul trecut speram la 10 milioane profit pe 2023, după ultima raportare realizez că, cel mai probabil, vom vedea doar 7-8 - evident, nu e îmbucurătoare vestea, dar nu e nici așa rău cum pare (iar piața pare să înțeleagă asta). Să mă explic.
TBK e afectată, în mod special, de plafonările la RCA-uri, pe care guvernul le tot prelungește. Mai mult, și comisionul de intermediere e limitat așa că, deși există vânzări suficiente, veniturile sunt mai mici. Așadar, falimentul Euroins nu a mai avut un impact pozitiv pentru brokeri cum a avut City, iar creșterile de polițe vândute pe alte sectoare nu sunt suficiente să compenseze (deocamdată).
Partea bună însă este aceea că, după un T4 pe care îl aștept cu 1.5-2 milioane de lei profit, urmează T1/2024, iar istoric primul trimestru al anului este cel mai profitabil pentru companie. Probabil și din această cauză cotația pe bursă nu a scăzut deloc după aceste rezultate sub așteptări, investitorii TBK sunt aici ca să rămână și nu se sperie de perioadele mai tulburi (mai ales că sunt obiective cauzele).
În plus, ce mi-a atras atenția din raport e o declarație a conducerii, care specifică că, la anul, intenționează să distribuie un dividend comparativ cu cel de anul acesta, dat fiind că au destul cash în conturi nedistribuit. Deci, cu alte cuvinte, vor veni cu o prounere de dividend de 1.8-2 lei, adică un 9-10% randament la prețul actual (de 20 de lei), ceea ce face ca Transilvania Broker să rămână atractivă pe mai departe. Personal, consider această veste o surpriză plăcută importantă, fiindcă arată atât faptul că mangementul e dedicat împărțirii profitului, cât și că nu se așteaptă la o înrăutățire economică seminificativă în viitorul apropiat. Eu dețin TBK cam 6% din portofoliu și voi mai suplimenta până în T1/2024, timp în care nu mă aștept la variații majore pe bursă.
Spor la investiții înțelepte!