13 Comments

Mulțumesc pentru efort, Bogdan! Foarte bun articolul, ca de obicei.

Expand full comment
author

Am promis, ma tin de cuvant! Din pacate, dupa textul acesta am pierdut vreo 6-7 abonati, nu stiu de ce...dar cred ca urmeaza sa fac niste schimbari la blog. :)

Expand full comment

Poate pentru ca ai doua greseli in descrierea indicatorilor financiari...Eu raman pentru ca imi place foarte mult cum scrii si pentru ca avem aceasi viziune investitionala si sper cat mai multe idei de discutat.Te las sa gasesti tu greselile.

Expand full comment

Sunt abonat in comunitatea lui Rares Mihaila.Acolo mi-am facut stagiatura de “investitor”.Iti fac si eu o recomandare: investopedia.com.Eu cum aud un termen pe care nu-l cunosc sau am o notiune neclara intru acolo.

Expand full comment
author

Bun site-ul, da, îl pun la bookmarks și pe el. Intr-adevăr, Rareș face foarte multe pentru investitorii din România. :)

Expand full comment
author

Salut, Adrian! Nu cred ca aceasta sa fie cauza, dar nu e nici exclus 😀 Legat de greșeli, e vina mea ca m-am întins mai mult decât trebuia: nu folosesc decât 2-3 din acei indicatori (și atunci fără sa ii calculez eu), asa ca am fost nevoit sa ii explic căutând în alte surse, atunci când scriam. Deci unde am inteles/m-am exprimat greșit e vina mea, ca nu ii stăpânesc și m-ar ajuta sa îmi indici erorile, ca să le pot corecta. Dacă nu, o sa caut iarasi și în alte surse și o sa compar cu ce am scris, sa vad ce și cum. În rest, eu îți mulțumesc că ești aici și apreciez trasul de mânecă, am nevoie sa învăț uneori mai mult decât mulți dintre voi, cei care citiți acest blog 😀 P.S: pentru indicatorii financiari calculați ca la carte recomand oricui un abonament la Investește la Bursa, site-ul lui Rareș Mihăilă, se face o treabă foarte bună în acea comunitate.

Expand full comment

Sigur nu acele greseli au cauzat plecarile, glumeam.Multi se sperie de implicarea factorului personal cognitiv in investitii, na! ca am zis-o 🫣, iar aceasta postare le-a arat ca el este necesar.

Greselile: 1.Ev=Mcap+Debt-Cash

2.Cand cumparam ne dorim un indicator Price/Bv cat mai mic, daca se poate subunitar, adica sa platim cat mai putin pe capitalurile proprii ale emitentului.

Expand full comment
author

Da, evident ca P/BV trebuie să fie subunitar, ai dreptate! Legat de EV, am găsit și formula ta, dar și cea pe care am utilizat-o eu. Deși e mult mai logic cum spui tu, atunci când am scris am considerat că trebuie să merg pe mâna "surselor", în vreo trei locuri am găsit-o astfel în engleză...sau poate eram doar eu obosit când am scris partea aceea și am tradus-o greșit. Oricum, mersi de explicații, am corectat textul și îmi notez să și revin asupra lor să învăț mai mult despre ce e în spatele - iar pentru viitoarele articole îmi notez să fiu mai atent și să nu mă întind mai departe de cât e plapuma că uite ce fac. :)

Expand full comment

Multa bataie de cap mi-a dat paradigma din spatele acestui EV.Ai spus-o, ca de obicei foarte bine, ca se calculeaza contraintuitiv.Cum adica sa aduni datoriile nete ca sa obtii valoarea intreprinderii?!?Pare anapoda total.Dar daca incepi sa privesti din perspectiva raportului Ev/EBITDA incepe sa aibe sens.O companie are valoare nu doar pentru cei ce o detin ci si pentru cei care o crediteaza, acestia din urma “hranindu-se” din aceeasi sursa ca si actionari, anume EBITDA firmei respective.

Expand full comment

Hmm...probabil e o coincidenta. Poate pentru ca e final de luna :) Mult succes in continuare!

Expand full comment
author

Din cei free? S-au suparat probabil ca le-am pus postarea doar pentru cei care sustin...Multumesc, asemenea, o sa mai discutam pe subiectul analizei de companii, acum insa urmeaza rezultatele financiare!

Expand full comment
author

Pentru cine vrea să exploreze mai mult, am găsit și articolul acesta de la Goldring: https://www.goldring.ro/analiza-fundamentala-strategii-si-avantaje/

Expand full comment