De ce nu vând Fondul Proprietatea înainte de dividendele speciale
În septembrie, FP va distribui dividende speciale din vânzarea Hidroelectrica cu un randament de aproape 90%. Nimeni nu știe cum va evolua prețul, dar toată lumea speculează sfârșitul FP.
Acest text nu e un articol propriu-zis, ci mai mult o continuare a celui de acum câteva săptămâni despre viitorul Fondului Proprietatea odată cu vânzarea Hidroelectrica.
Nu cred că mai reprezintă o noutate pentru nimeni faptul că FP va distribui un dividend uriaș în septembrie, din banii încasați din vânzarea Hidroelectrica, în cuantum brut de 1.7225 lei/acțiune. Calendarul operațiunii este următorul:
Data de înregistrare: 8 septembrie 2023
Ex-date: 7 septembrie 2023
Data plății: 29 septembrie 2023
(Pentru cine nu știe exact cum funcționează dividendele las aici un text mai vechi și mai stufos: https://bvbromania.substack.com/p/cum-ma-raportez-eu-la-dividende-si)
Acum, toți investitorii își fac socoteli cum e mai bine să se raporteze la acest eveniment din piață: să cumpere sau să vândă? Să se grăbească sau să aștepte? Să alerge după dividende sau să intre după corecția ex-dividend? Etc…că doar nu o exista și varianta de a sta, simplu, doar să te uiți…Oricum, Joi a fost anunțat la BVB un comunicat prin care prețul Fondului Proprietatea va fi calculat tehnic, ca diferență între ultimul preț din 6 septemebrie - valoarea brută a dividendului, 1.7225 lei. Această informare produce o serie de rezultate, principalul fiind acela că prețul FP nu va putea evolua în afara limitei de variație de 25%, deci nu m-ar mira să vedem câteva zile fără vânzători pe acțiunile Fondului.
Eu dețin FP, am anunțat asta acum ceva timp și, din păcate, nu am reușit să iau mai mult la un preț bun. Consider că Fondul Proprietatea este subevaluat, și spun asta pe baza a două aspecte: cash-ul din conturi și VUAN-ul actual. În textul meu anterior scriam:
FP nu rămâne cu buzunarul gol, ci mai are în portofoliu câteva dețineri solide, cum ar fi Aeroporturi București, Porturi Maritime, Salrom, Engie și altele. Știu, se spune că acestea sunt nesemnificative și că nu se ridică la valoarea Hidroelectrica, însă dacă ne uităm în trecut, vedem că FP a mai avut și alte “nestemate“ pe care le-a vândut (uneori la prețuri mai mici decât sunt astăzi): Petrom, Nuclearelectrica, Romgaz, iar fondul nu a dispărut, ba chiar a adus randamente frumoase investitorilor. Iar aici mai intervine un element: banii pe care Fondul Proprietatea îi are la dispoziție. Surprinzător (sau nu), anul acesta FP a reușit câteva mișcări importante: vânzarea Hidroelectrica (9,3 miliarde de lei), vânzarea Enel (0,6 miliarde de lei) și permisiunea să vândă Salrom în viitorul apropiat. La acest cash se adaugă aproape 0,35 miliarde în conturi și aproape 1 miliard în dividende de primit (în special de la H2O). Deci, la un calcul grosier, ajungem la puțin peste 11 miliarde de lei - cât valorează FP pe piață momentan? Păi, aproape 12 miliarde de lei! Yuhuu!
Comparat cu atunci, s-au schimbat valoarea dividendului și capitalizarea companiei, care a crescut puțin, dar raționamentul a rămas același: FP are bani în conturi cam cât valorează pe bursă momentan, dar mai are și o serie de companii OK care valoarează și ele câte ceva (vreo 0.6 lei/acțiune).
M-am gândit mult în această perioadă cum e mai bine de procedat, cel puțin în cazul meu. Am citit ce zic și alți oameni, iar părerile sunt împărțite, destul de radical:
pesimiștii spun că FP e pe făraș și că după ex-date se va duce în 0.2 lei/acțiune, urmând să nu mai fie tranzacționată aproape deloc.
optimiștii spun însă că Fondul mai are încă multe de dovedit și că acea corecție ex-dividend nu poate fi atât de abruptă, tocmai pentru că ar atrage interes mare la cumpărare.
Pe hârtie, lucrurile tind să se ducă mai mult spre varianta optimistă decât cea pesimistă, principalul motiv fiind valoarea VUAN-ului de aproape 2.4 lei momentan, care s-ar ajusta la sub 0.7 lei odată cu dividendul. La acesta, pesimiștii aplică o medie a discountului istoric de tranzacționare și ajung la un 0.2 lei preț nou pentru FP, însă eu, ca un optimist, aș miza pe diminuarea acestui discount, deci aș zice că prețul se va stabiliza în jur de 0.35-0.4 lei. Căci de ce ar vinde deținătorii dacă Fondul Proprietatea își face treaba, va face răscumpărări de acțiuni, va distribui noi dividende de la companiile nelistate și va lista alte firme pe BVB? Tot istoric (dacă tot le place pesimiștilor această abordare) FP nu a dezamăgit deloc în abordarea lor, profitul unui investitor pe termen lung fiind unul considerabil, de ce ar fi altfel de acum înainte?
Ca să mă apropii de o concluzie, cred că nu trebuie să uităm că pe bursă se tranzacționează viitorul, nu prezentul, iar FP încă mai are câteva trucuri în pălărie. În plus, multe fonduri de pensii sunt acționari importanți, iar ei nu vor ieși din acționariat în piața liberă, ci vor rămâne acolo până la dizolvare, cel mai probabil. Așadar, pariul meu este că acțiunea nu se va corecta atât de agresiv, chiar dacă vom vedea o oarecare volatilitate în primele zile, sau revenirea va fi rapidă și abruptă, vom vedea. Iar planul meu este următorul:
Adun bani până la ex-date-ul din 7 septembrie al FP.
Dacă prețul din piață îmi va permite, voi suplimenta FP.
Pe 29 septembrie, odată cu intrarea banilor din dividendele speciale, voi urmări să cumpăr acțiuni care mi-au atras atenția sau sa suplimentez la ce nu am suficient: ATB, TTS, MACO, SAFE, TBK.
Atât, gata deocamdată, spor la investiții înțelepte!
P.S: există o singură necunoscută care mă roade, realegerea lui Franklin Templeton ca administrator unic al Fondului Proprietatea, decizie supusă votului în AGA din 25 septembrie. Recunosc, dacă se schimbă conducerea, o să vând rapid FP, nu am încredere în altcineva momentan.
P.P.S: un inconvenient al dividendelor e dat de posibila depășire a pragurilor de CASS, adică încă 10% de plătit la stat, pe lângă impozitul de 8%, dar eu oricum depășesc, deci nu mai iau în calcul această variabilă.