Retrospectiva săptămânii la BVB - 1-5 Iulie 2024 (5)
Nouă categorie de articole. Sinteză a evenimentelor deosebite de la BVB. Apare săptămânal, în fiecare vineri. Dacă am ratat ceva important, aștept tras de urechi în comentarii.
Retrospectiva săptămânală la BVB, așa cum începe să devină un obicei aici pe blog, cum de altfel îmi și doresc. La final, așa cum v-am obișnuit, includ textele scrise în această săptămână, pe care poate că unii din voi le-ați ratat, sper să vă fie de folos! Dacă aveți recomandări legate de cum să fac această „rubrică” mai interesantă și mai utilă, dați-mi un reply la newsletter sau un comentariu mai jos. Mulțam!
Vară, vară, dar parcă mai apar și evenimente notabile, unele din ele reprezentând surprize în adevăratul sens al cuvântului! Astfel, în săptămâna care se încheie am avut de toate: tranzacții DEAL, contracte de investiții semnate, știri despre mișcările fondurilor de pensii, scăderi de comisioane etc.
Acționarii majoritari ai Transilvania Broker de Asigurare (TBK) au vândut 1,39 milioane de acțiuni. Prețul agreat a fost de 19 lei/acțiune, cu câteva procente peste cel din piață, iar cumpărătorul este Partners Financial Services A.S., Cehia, o societate financiară care vrea să ducă TBK la un nou nivel, zvonurile spun chiar să o delisteze… Nota pozitivă a tranzacției este prețul peste cel din piață, ceea ce arată că, tocmai fiindcă astfel de schimburi de pachete se fac la discount, că TBK inspiră încredere și că perspectivele sunt bune pe mai departe, în ciuda contextului mai puțin favorabil. Detalii aici.
Fondurile de pensii BRD și Metropolitan au cumpărat Medlife de 25 de milioane de lei. Tranzacțiile au avut loc în luna mai, astfel explicându-se aprecierea accelerată a acțiunilor M pe bursă, după raportarea trimestrială. Cele două fonduri au fost responsabile pentru peste 50% din rulajul total al emitentului. Personal, nu înțeleg exact unde este graba, nu aș crede că Medlife va reuși să lege numai trimestre profitabile în viitorul apropiat, dar poate că mă înșel și ce e mai rău a trecut. Detalii aici.
Hidroelectrica demarează retehnologizarea hidrocentralei Vidraru, pentru 188 de milioane de euro. În sfârșit, H2O își găsește consorțiu interesat de lucrările de amploare de la Vidraru, termenul de execuție fiind de 84 de luni, deci pe o perioadă mai lungă. Interesant pentru mine a fost să văd că Electromontaj este compania care a câștigat (după ce a înghițit Hidroconstrucția acum ceva vreme, responsabilă de astfel de proiecte), din grupul căreia face parte și Iproeb Bistrița (IPRU), care ar putea avea, indirect, de profitat. Detalii aici.
Fondul ETF BET Patria-Tradeville scade din nou comisioanele. Competiția cu fondul ETF din Croația și creșterea accelerată a activelor fondului Patria-Tradeville au forțat/permis scăderea mai departe a unor comisioane de administrare, ceea ce reprezintă o veste foarte bună pentru investitorii pasivi de la BVB. Detalii aici.
Consiliul Concurenței aprobă achiziția OTP de către Banca Transilvania. A venit și confirmarea tranzacției între cele două mari bănci, TLV urmând să plătească aproape 350 de milioane de euro pe operațiunile OTP, cu 50 de milioane sub prețul cerut inițial de vânzător. Astfel, TLV își va consolida cota de piață, OTP fiind o bancă din top 10, cu 2,6% din piața bancară din România. Cel mai probabil, dată fiind achiziția a discount, Banca Transilvania va realiza un profit punctual de câteva zeci de milioane de euro în acest an, iar situațiile financiare consolidate vor fi gata din trimestrul al treilea. Detalii aici.
Prospecțiuni București și Foraj Sonde Videle primesc de lucru de la Romgaz. Cele două companii de pe Piața Aero (din fostele Rasdace) semnează contracte semnificative cu Romgaz, pentru activități specifice fiecăreia dintre ele. PRSN beneficiază de un contract de 22 de milioane de lei, cu o durată de 9 luni, iar FOJE de un contract de 21 de milioane de lei, întins pe următoarele 12 luni - date fiind dimensiunile relativ reduse ale acestor firme, astfel de contracte au un impact sporit în profitabilitatea viitoare. Detalii aici.
ANAF caută broker ieftin să vândă acțiuni confiscate. ANAF deține o serie de acțiuni la mai mulți emitenți de pe BVB, acțiuni rezultate în urma unor executări silite de la datornici. Încă de anul trecut a început acest demers, dar nu au apărut vești despre cum au mers lucrurile. Zilele acestea, a apărut o nouă știre care spune că ANAF iese iarăși la vânzare (dar nu e clar dacă sunt alte acțiuni sau nu), dar că vrea un broker ieftin, fiindcă are de vândut mult, vreo 14 milioane de acțiuni. Ce ziceți, îi găsim un intermediar după buzunarul de sărac al Statului Român? Oricum, eu aș fi interesat să văd ce vrea să vândă exact, ca să ne dăm seama unde va apărea o presiune sporită, anul trecut se vorbea de dețineri la: PRSN, TLV, BRD, COTE, ARS etc, dar poate s-au mai schimbat lucrurile între timp. Detalii aici.
Nuclearelectrica primește OK-ul de la UE pentru reactoarele 3 și 4. Deși planurile SNN actuale par mai degraba speranțe, e interesant că UE împinge proiectele construirii noilor reactoare, spunând că acestea sunt în regulă din punct de vedere al strategiei europene. Pe termen lung, această aliniere este un aspect pozitiv, însă eu nu cred că se vor mișca ai noștri prea curând, costurile sunt extrem de mari, iar în România orice e de făcut, se face greu. Pe de altă parte, Ministerul Energiei joacă direct pentru americani, împingând mini-reactoarele NuScale de la Doicești pe panta investițiilor, deși acestea nu par atât de rentabile și sigure, cel puțin comparat cu varianta standard, a unor noi reactoare clasice la Cernavodă. Detalii aici.
Cei trei acționari principali ai Simtel vând câte 160.000 de acțiuni la 48 de lei. Mă tot întrebam de ce scade SMTL pe bursă, dat fiind că rezultatele la T1 au fost bune, iar perspectivele rămân la fel. Ei bine, după trei zile de roșu, a apărut explicația: câteva tranzacții DEAL ce însumează 315k de acțiuni vândute de cei trei acționari principali (miercuri) și alte tranzacții de 165k de acțiuni (joi), la prețul de 48 de lei. Din fericire, acest nivel nu înseamnă prețul corect pentru companie, ci doar faptul că, atunci când vinzi en-gros, trebuie să oferi un discount, ca să fie marfa atractivă - prin comparație, vă dați seama că TBK ar trebui să fie cu vreo 15% mai sus, păstrând același discount? Detalii despre Simtel aici.
Dacă ai ratat textele scrise pe blog în această săptămână, le poți parcurge direct acum, tema principală a fost portofoliul de investiții, din două perspective:
ce companii aș pune eu într-un portofoliu „obișnuit”, dacă ar fi să încep astăzi cumpărăturile pe BVB:
ce tranzacții am făcut eu în trimestrul doi din 2024, adică ce am cumpărat și ce am vândut, cu justificarea/explicația de rigoare, fiindcă e mai important raționamentul, decât decizia în sine:
o actualizare despre situația recentă a Simtel, care tot scădea de câteva zile, pe motiv că urma (da, ilegal) să se facă o vânzare accelerată, cu discount:
Spor la investiții înțelepte îți doresc, ne auzim săptămâna viitoare (luni), cu noi articole! Până atunci, poți să spui și prietenilor despre BVB România, poate că, peste 100 de ani, îți vor mulțumi (eu îți mulțumesc chiar acum).