Retrospectiva săptămânii la BVB - 10-14 Martie 2025 (10)
Sinteză a evenimentelor deosebite de la BVB. Apare săptămânal, în fiecare vineri. Dacă am ratat ceva important, aștept tras de urechi în comentarii.
Pentru cei care sunteți abonați cu normă întreagă pe blog, verificați cardurile, soldurile sau dacă mai vreți să plătiți și mai departe, altfel vi se întrerupe accesul și poate vă veți întreba ce am cu voi. Mai jos am inclus un screenshot cu tranzacțiile de săptămâna aceasta, cel puțin 5 plăți au eșuat, ceea ce înseamnă că abonamentele au fost trecute, automat, la varianta gratuită…Dacă vreți să nu mai continuați, când vă anulați abonamentul, dați-mi și un feedback, vă rog, prinde bine atât pentru suflet și minte, cât și pentru articolele viitoare! Mulțumesc tuturor!
Ce s-a întâmplat notabil pe BVB
La nivelul globului tensiunile nu se opresc, hrănite în special de noua viziune a SUA cu privire la Europa, război și țări aliate (prin tarife mai mari), iar efectele se văd, indirect, și pe BVB. Pe un BVB unde încep să apară bugetele pentru anul 2025, însă și unele propuneri de dividend, ceea ce ar putea să mai miște piața, că tare apatie vedem! În plus, Călin Georgescu a primit interzis la președinție, locul său fiind luat de George Simion - nu știm dacă este bine sau rău, rămâne de văzut, piața deocamdată nu a raecționat în niciun fel. Așa că mai bine lăsăm speculațiile și ne uităm la evenimentele concrete din această săptămână:
Nouă emisiune de titluri Tezaur. Deși nu se pot cumpăra prin BVB, faptul că Statul vine cu atât de multe variante de investiții pentru oamenii de rând e un dezavantaj pentru bursă, dat fiind că atrage toată lichiditatea. Însă, dacă vă interesează, căutați detalii și pentru Tezaur, deși e mai bine Fidelis, dacă tot investiți în Titluri, măcar aveți o mai mare flexibilitate. Detalii aici.
Peste 500 de milioane de lei strânși în Fidelis. Că tot vorbeam de cealaltă opțiune de investiții, se pare că prinde bine la public oferta actuală, sumele strânse fiind destul de mari. Detalii aici.
AROBS cumpără SVT Electronics, o companie locală. Cea mai mare firmă de tehnologie de la BVB a anunțat ajungerea la un acord cu managementul SVT, o companie ce se ocupă cu tahografe digitale, pentru achiziția integrală a afacerii. Detalii aici. O altă companie din grupul AROBS, filială din Polonia, a fost selectată de autoritățile de acolo pentru a participa la un proiect important, de asemenea. Detalii aici.
Allview semnează un contract important cu orașul Reșita. ALW a anunțat că a câștigat un proiect fotovoltaic în valoare de peste 5 milioane de euro, în continuarea altor proiecte asemănătoare pe care compania le are în lucru sau le-a realizat deja, pentru alți beneficiari. Astfel, BVC-ul foarte ambițios de pe 2025 pare foarte realizabil…Detalii aici.
Graffiti Plus vine la BVB în vară. Sperăm ca această veste să nu se stingă ca cea cu Microfruits, o altă companie care promitea listarea, dar care se pare că a abandonat procesul, din păcate. Din fericire, Graffiti pare o companie mai hotărâtă, care are nevoie de finanțare pentru extindere, iar ale cărei planuri sună destul de interesant. Nici fundamental GRF+ nu stă foarte rău, vorbim de venituri de peste 35 de milioane și profit net de peste 1.5 milioane în 2023, dar să așteptăm prospectul de listare și mai povestim atunci. Detalii aici.
ONE cumpără tot proiectul One Cotroceni Park. ONE United a anunțat că a achiziționat și părțile sociale în procent de 20% pe care nu le deținea în cadrul acestui proiect imobiliar, realizând și un profit suplimentar, dat că apartamentele în cauză au fost cumpărate la discount (probabil față de valoarea din contabilitate). Detalii aici.
OMV Petrom finalizează tranzacția de 50% din Bulgaria. Compania a anunțat că a primit acordul autorităților bulgare pentru transferul a jumătate din deținere către NewMed Energy, firmă din Israel specializată în astfel de proiecte. Perimetrul Han Asparuh este estimat având o capacitate de 13 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an și, deși Petrom nu comunică foarte mult pe această temă, perspectivele se citesc, printre rânduri, a fi excelente (chiar mai bune decât la Neptun Deep). Detalii aici.
Săptămâna viitoare se listează ETF-ul sloven la BVB. E oficial, de marți, 18 martie, vom avea un nou ETF la BVB, iar activul său suport va fi principalul indice al bursei din Slovenia. Detalii aici.
EVER vinde deținerea la Aerostar Bacău. Evergent Investments a anunțat că vrea să își exercite dreptul de retragere din acționariatul ARS, companie la care are peste 15% din acțiuni. Motivul? Aerostar și-a schimbat obiectul de activitate odată cu actualizarea codurilor CAEN conform noii legislații, deci o tehnicalitate! Sunt curios dacă acționarii vor aproba această manevră, ARS are destui bani prin conturi, însă nu știu dacă e dispusă să îi dea pe propriile acțiuni, în loc să îi investească…Detalii aici.
Ce am mai scris săptămâna aceasta
În cazul în care nu ai avut timp să parcurgi textele de zilele trecute, ai aici toate articolele:
despre surpriza plăcută oferită de Simtel în trimestrul patru al anului trecut:
Simtel dă peste cap piața - rezultate incredibil de bune, atunci când nu mai spera nimeni
Nici nu îmi vine să scriu textul acesta, îmi e teamă că totul e doar un vis care se va sparge curând, dacă vorbesc prea mult despre el! Da, aveam încredere în Simtel, însă nu mă așteptam la o astfel …
o comparație cu AI între MIB și TBK, mai mult în joacă, deși nici în serios nu strică:
Transilvania Broker de Asigurare (TBK) vs. Millenium Insurance Broker (MIB) – Care o duce mai bine?
Textul acesta reprezintă un exercițiu, o joacă de-a analiza cu ajutorul AI-ul, astfel încât să vă arăt ce puteți face, în cazul în care nu ați încercat deja. Știu, aceasta e calea cea mai ușoară de a…
o sinteză a companiilor cu rezultate bune în 2024 și perspective solide și mai departe, pe care le consider atractive la prețurile actuale:
Companii pe care o să le cumpăr în viitor, pe baza cifrelor din 2024 și a perspectivelor
Odată cu finalizarea publicării rapoartelor preliminare anuale se pot trage concluzii pentru viitor, adică ne putem uita în portofoliu și în portofel și putem decide, în cunoștință de cauză, ce să facem cu banii și cu acțiunile noastre. Probabil că ar fi bine să pui deoparte textul acesta, să știi să revii la el și după publicarea BVC-urilor, dar și la final de an, să compari dacă am anticipat sau nu corect.
Lectura Săptămânii
Pentru săptămâna aceasta vă recomand cartea „Doughnut Economics”, o carte de economie destul de stufoasă, a cărei țintă este aceea de a propune un nou model economic, după care să ne ghidăm ca societate, la nivel global. Deși unele din direcții par foarte idealiste, după lectură, concluzionez că dezideratele autoarei merită urmărite: trebuie să construim un sistem economic mai bun, mai incluziv și, cel mai important, mai rezilient - iar paradigma actuală, cea dominată de „creștere cu orice preț” trebuie înlocuită cu ceva mai bun, dacă vrem să rezistăm, pe termen lung, ca specie. Ca lectură, cartea nu e dificilă, deși are câteva concepte mai complexe, compensează cu schițe și fotografii - din păcate, nu cred că s-a tradus încă în limba română, îmi pare rău că nu este destul de accesibilă momentan…
Spor la citit și la investiții înțelepte tuturor!
Ca si investitonar mai mult pasiv decat activa, aparitia noului etf imi ofera doar motive de bucurie, oferindu-mi fara prea mult batai de cap o noua sursa de diversificare. O sa fac o analiza si o comparatie cu etf-ul local sa vad daca chiar este o solutie fezabila si de luat in calcul