Retrospectiva săptămânii la BVB - 10-14 Februarie 2025 (6)
Sinteză a evenimentelor deosebite de la BVB. Apare săptămânal, în fiecare vineri. Dacă am ratat ceva important, aștept tras de urechi în comentarii.
Ce s-a întâmplat notabil pe BVB
Săptămâna aceasta am rămas fără președinte (nu că am fi avut unul prea prezent, dar oricum), dar bursa a rămas relativ stabilă, în ciuda valurilor pe care anumite partide le tot fac. Reiau deci ce am mai zis și în trecut: e posibil să avem parte de câteva luni de foc, cu volatilitate mare, situația se poate schimba de la o zi la alta, deci BVB-ul nu e momentan pentru cei fără toleranță la risc. Eu unul v-am expus strategia mea: nu vând nimic, consider că am companii bune în portofoliu, însă încerc să strâng bani pentru momentele de panică, astfel încât să suplimentez.
Nici la nivel global lucrurile nu sunt foarte roz, Trump forțează niște direcții din care nu știu exact ce vrea să scoată, cert e că pune mai multe țări în situații neplăcute, mizând pe forța și numele Americii în lume. Deocamdată pare că îi iese, deși retorica lui este foarte agresivă, iar dacă toți liderii încep să urle, o să plângem noi, prostimea. Pentru burse nici nu mai zic: poate fi super dacă anumite conflicte se încheie, însă incertitudinea nu lasă speranța să încolțească, de la extaz la agonie e doar un pas.
Hai acum să vedem, punctual, ce mi-a atras atenția pe BVB în săptămâna ce se încheie!
Nou ETF la BVB în 2025. InterCapital, cel mai mare administrator de active din Croația a început demersurile listării unui nou ETF la BVB, un fond care va urmări principalul indice sloven, SBITOP TR. Din acest indice fac parte cele mai importante 8 companii din Slovenia, iar performanța sa a fost de 42% în 2024, cu un CAGR de 15.8% pe ultimii 10 ani, extrem de atractiv. Detalii aici.
Primele vești despre un IPO în 2025. Apar primele informații despre o eventuală listare, Microfruits a semnat acordul prin care poate veni la bursă, tranzacția urmând a avea loc în următoarele luni. Deocamdată, totul e doar de principiu, probabil IPO-ul se va face după alegerile prezidențiale, atunci când va fi mai clar în ce direcție o luăm cu economia și țara. Detalii aici.
Sinteza Oradea este scosă la vânzare de Roca Investments, acționarul de deține 18% din companie. După ce apăruseră zvonurile unei vânzări accelerate la o companie de pe piața principală, au reieșit și numele și datele concrete, un pic mai târziu: Sinteza, vedeta de pe BVB din ultimele luni, la discount 30% față de prețul zilei anterioare ofertei, iar subscrierea minimă 100.000 de lei. Foarte ciudat totul însă, fiindcă aceste ABB-uri ar trebui să fie secrete, tocmai pentu a nu produce valuri în piață și pentru a nu da înapoi investitorii, așa că rămâne de urmărit dacă se face sau nu operațiunea. Oricum, deja au început discuții: dacă va fi așa bună fabrica aia cu americanii, de ce vinde Roca? Nu știu, eu nu am profitat deloc de balonul acesta speculativ, însă e clar că firma se va schimba, odată cu acest proiect, dar nici pe Roca nu o pot acuza: și-a făcut de N ori banii, ar fi culmea să nu profite de oportunitate și să vândă, nu? Detalii aici. Aseară a venit și confirmarea, dar se pare că nu a fost înghesuială: s-a vândut doar 2.7% din companie, la 2.5 lei/acțiune. Detalii aici.
Două noi companii în indicii MSCI. Sinteza și Roca Industry (ROC1) vor fi incluse în indicii MSCI pentru piețe de frontieră începând cu martie 2025. Cel mai probabil, acestea au trecut niște praguri de lichiditate și capitalizare, așa că doar se aplică niște formule care le dă voie să apară în acești indici. Ca un bonus negativ: TTS scade de la Mid Cap la Small Cap în aceeași indici…Detalii aici.
Activitatea operațională a Hidroelectrica a fost în scădere cu 20%. H2O a publicat indicatorii operaționali pentru anul trecut, iar cifrele arată scăderi pe toate liniile, nicio surpriză aici, dat fiind anul mai secetos decât 2023. În plus, să nu uităm că 2023 a fost un an de maxime istorice, atât pentru producție, cât și pentru prețurile energiei electrice, foarte probabil nu ne vom întâlni prea des cu astfel de conjuncturi. Dar vorbim mai mult despre Hidroelectrica într-un articol de săptămâna viitoare, până atunci detalii sunt aici. Se pare totuși că H2O are bani, tocmai a depus 1.7 miliarde de lei la EximBank, depozite cu 6% pe an și scadența în aprilie-mai, să aibă din ce să plătească dividendele…Detalii aici.
Transelectrica extinde rețeaua din Dobrogea. TEL a anunțat începerea lucrărilor la o rețea de transport de 400 kV în Dobrogea, cu scopul întăririi infrastructurii din această zonă. Proiectul va dura 30 de luni și va costa 110 milioane de lei, iar detaliile sunt aici.
Ce am mai scris săptămâna aceasta
În cazul în care nu ai avut timp să parcurgi textele de zilele trecute, ai aici toate articolele:
o analiză pentru Transgaz, mai ales având în vedere perspectivele Neptun Deep:
Ce fel de perspective oferă Transgaz pentru următorii ani - Neptun Deep poate schimba complet afacerile TGN
Am stat departe de companiile de utilități în ultimii ani, în special din cauza reglementărilor la care acestea sunt supuse, în mod constant, dar și pentru că modelul de afaceri al acestor firme este unul complicat și complex. Din ce îmi amintesc, doar Electrica îmi făcuse cu ochiul acum vreo doi ani (pe la 7-8 lei/acțiune, acum la 14 lei) și chiar am deținut puțin, însă nu am avut răbdare să profit de toată aprecierea ulterioară.
strategii de investiții simple la BVB, pe alese:
Trei direcții de investiții la BVB, fără efort și bătaie de cap (aproximativ)
Scriam, nu cu mult timp în urmă, despre ce e Bursa și cum să începi să investești, ocazie cu care vă promiteam un articol dedicat strategiile de investiții pe care eu le consider potrivite pentru BVB…
o prezentare a istoricului SIF-urilor și câteva gânduri despre perspectivele lor pe BVB:
Tot ce trebuie să știi despre (fostele) SIF-uri de pe Bursa de Valori București
Am de ceva timp în minte să scriu despre fostele SIF-uri, fonduri de investiții de pe BVB, care par foarte atractive la o analiză a portofoliilor, dar care, din păcate, au tot eșuat în a livra. O să încerc, deci, să explic puțin contextul, pornind de la scurta lor istorie, la rebranding-ul prin care au trecut recent și terminând cu realitatea: e greu să faci bani prin SIF-uri, mai ales dacă nu ești în conducere!
Dacă consideri munca mea utilă, dă un share sau recomandă un prieten, poți să beneficiezi de luni gratuite de abonament!
Lectura Săptămânii
În primul rând, fiindcă nu am niciun feedback despre această „rubrică”, zi-mi dacă te ajută la ceva paragraful despre cărți de aici - dacă îți dă idei, dacă te pune pe căutat vreuna din cărți, dacă te motivează în vreun fel - ca să știu dacă mai continui:
Pentru săptămâna aceasta vin înaintea voastră cu o carte interesantă, care face ce fac cam toate lecturile de acest gen - prezintă cele două picioare ale libertății financiare, anume economiile și investițiile. În ciuda titlului, lectura nu se rezumă la a face DCA când treburile nu merg bine (a cumpăra recurent pentru a-ți scădea costurile), ci este un ghid bine structurat care te va ajuta să înțelegi mai bine cum să economisești, cât să economisești și de ce. Apoi, în a doua parte, folosind aceeași rețetă, autorul Nick Maggiulli trece la investiții, tratând subiecte ca: acțiuni individuale vs. fonduri, ce să faci când piața scade, când să cumperi și cât să cumperi, de câți bani ai nevoie ca să te pensionezi, când e bine să vinzi etc.
Spor la citit și la investiții înțelepte tuturor!