Retrospectiva săptămânii la BVB - 12-16 Mai 2025 (19)
Sinteză a evenimentelor deosebite de la BVB. Apare săptămânal, în fiecare vineri. Dacă am ratat ceva important, aștept tras de urechi în comentarii.
Azi e ultima zi de tranzacționare înainte de Turul 2 al prezidențialelor, așadar gândiți-vă bine ce aveți de făcut - dacă știți cu nu puteți gestiona un rezultat mai puțin fericit, care probabil va scutura piața pe termen scurt și cu 10%, poate ar fi mai bine să acționați acum. Nu vă sfătuiesc să vindeți, din contră, am scris acum câteva zile un text în care încercam să explic că, oricare ar fi câștigătorul, situația României nu este roz, însă gândiți-vă bine, insist.
Apropo de articolul de miercuri, am întrebat atunci care au fost acțiunile realizate de voi după Turul 1 și a ieșit ca mai jos, adică mai mulți ați cumpărat și așteptat, decât v-ați panicat. Mă bucură mult rezultatul și, deși evident că nu este reprezentativ și că nu poate fi generalizat la toți investitorii de pe BVB, pare că ne-am adunat aici oameni calculați, cu toleranță la risc și cu disciplină. Felicitări vouă!
Rămâne, deci, de așteptat, fiindcă luni va fi nebunie, oricum ar fi. Pe termen scurt, fie vom crește cu entuziasm uitând de toate problemele care ne stau înainte, fie vom scădea accelerat, căci toți cei care au mai sperat vor decide să iasă, să fie puțin mai protejați. Eu nu o să vând, vă spun de acum, însă nici nu o să intru imediat la cumpărare (am și cumpărat săptămâna trecută, de unde alți bani) - mă aștept să scădem (sau să mergem lateral) o perioadă mai lungă cu Simion președinte.
Ca să concluzionez partea aceasta: dacă iese Nicușor, vom avea câteva zile verzi, apoi ușor-ușor vor apărea alte probleme (inflație, taxe crescute, rating „junk”) care vor tempera entuziasmul. Dacă va ieși Simion (nu cred), piața va vinde fără măsură câteva zile, apoi va depinde de măsurile și retorica abordate, eu mă aștept la scăderi prelungite, dar mai lente.
Pe BVB, săptămâna aceasta a fost nebunia raportărilor trimestriale, majoritatea companiilor ne-au invadat cu comunicate, cifre și conferințe. Pentru mine e oribilă această perioadă în general, simt un impuls compulsiv să deschid toate rapoartele, să completez Excel-ul cu cifrele pe care mi le notez, să stau geană pe interviuri etc. Bineînțeles, înțelept ar fi să îmi las vreme să trec prin toate, fără grabă, dar am eu impresia că ratez ceva, deci mă forțez. Dar rezist, încă rezist, deși clar în acest week-end o să reiau acele rapoarte care mă interesează mai în detaliu.
În rest, în afara rezultatelor care au fost, cum se zice în presa financiară de la noi, MIXTE, mi-au atras atenția următoarele știri, puține în această săptămână:
249 de acționari FP cer explicații despre noul administrator și procedura de selecție. Mai mulți acționari ai Fondului Proprietatea s-au alăturat inițiativei lui Istvan Sarkany în încercarea de a forța mai multă transparență din partea Comitetului Reprezentanților de la FP. Dacă sunteți acționari, citiți mai multe detalii aici, o să vă intereseze.
ONE United a mai câștigat un proces cu Primăria Bucureștiului. Multe dintre șantierele ONE au fost lovite de blocaje din cauza insistenței cu care Nicușor Dan vrea să controleze autorizațiile și construcțiile, însă judecătorii consideră că dezvoltatorul imobiliar nu are nicio vină, el respectând documentația. În cazul de față, ONE a câștigat procesul legat de ONE Peninsula din Floreasca, aveți detalii aici.
Azi se termină Fidelis-ul de Mai. Ultima ediție nu a fost așa reușită, atât din cauza instabilității politice, cât și pentru că pe BVB titlurile mai vechi s-au vândut la discount. Acum, deși cred că toți de aici știți asta: uneori e mai ieftin de cumpărat direct din piață, decât emisiuni noi, verificați dacă vreți Fidelis. Detalii aici.
Obligațiunile Primăriei București intră la trazacționare. PMB a reușit să se finanțeze direct de la investitori, iar acele titluri au intrat pe BVB, dobânda este bună, însă suma minimă e de 10 mii de lei…Detalii aici.
Brokerul Investimental va avea un nou CEO. Începând cu Iunie, Investimental va rămâne fără Mihaela Bâciu, fosta șefă de la Tradeville, dar și cea care a ajutat la punerea Investimental pe linia de plutire. Detalii aici.
Nou ETF listat azi pe BVB. SAI Broker, parte din BRK, a listat azi un nou ETF care urmărește indicele BET. Detalii aici.
Ce am mai scris săptămâna aceasta
În cazul în care, din diverse motive, nu ai parcurs articolele din această săptămână, o poți face acum, pentru o imagine de ansamblu:
am scris despre Impact, o nouă companie pe care am început să o urmăresc:
Am pus ochii pe o nouă companie: Impact București (IMP). E de bine sau nu?
După ce am ieșit de pe ONE United acum luni bune, am ignorat total orice ține de domeniul imobiliarelor de pe BVB. Chiar și la Sipex am vândut, în pierdere destul de mare, atât pentru că viitorul părea problematic, cât și pentru că am considerat, la momentul respectiv, că există oportunități mai bune de a-mi recupera banii, deși compania și conducerea îmi plac foarte mult.
câteva gânduri despre scăderile din ultima vreme și ce ne poate aștepta în viitor:
Întrebarea hamletiană pe bursă: a vinde sau a nu vinde?
A venit Turul 1, a trecut Turul 1, iar noi am rămas să privim ecranele, cum se înroșesc. Dar tristă nu este culoarea ci că, în spatele ei, valoarea deținerilor a scăzut în mod semnificativ. Din feric…
Lectura Săptămânii
Mă uitam prin bibliotecă să îmi vină idei de recomandare, când mi-au căzut ochii, incredibil de potrivit, pe cartea lui Jonathan Haidt, Mintea Moralistă - de ce ne dezbină politica și religia.
Am aflat de această carte de la profesorul Dumitru Borțun, apare destul de des cu Buhnici în podcasturi, însă am avut ocazia să îl și acult „pe viu” la diverse conferințe. Ideea centrală a cărții e extrem de simplă: toți ne dorim aceleași rezultate în viață, însă avem piloni ai moralității diferiți și, implicit, abordări diferite.
Eu nu sunt 100% de acord cu ideea că toată lumea vrea bunăstare, egalitate și progres, dar să zicem că da, majoritatea asta își dorește - atunci de ce suntem atât de dezbinați? Fiindcă atât politica, cât și religia, nu merg pe rațiune, ci pe emoții - sunt două structuri adânc înrădăcinate în fiecare dintre noi, iar afinitățile personale sunt, ei bine, personale. De asta nici nu funcționează încercările disperate de a-i convinge pe oameni că este altfel lumea, convertirile se fac pe cont propriu, de multe ori inexplicabil, chiar dacă da, este nevoie de expunere la noi informații.
Deci vă las cu cartea asta acum, e potrivită pentru contextul pe care îl traversăm. Nu de alta, dar după duminică, orice rezultat am avea, trebuie să (re)învățăm să trăim împreună frumos, indiferent de opțiunea politică.
Spor la citit și week-end plăcut îți doresc!