Retrospectiva săptămânii la BVB - 4-8 Noiembrie 2024 (22)
Sinteză a evenimentelor deosebite de la BVB. Apare săptămânal, în fiecare vineri. Dacă am ratat ceva important, aștept tras de urechi în comentarii.
Vă spuneam săptămâna trecută că Substack are opțiune de recomandare, adică puteți primi beneficii pe blog dacă spuneți și prietenilor despre conținutul de aici (bine, nu e de ajuns doar să le spuneți, trebuie să se și înscrie, dar ați prins ideea). Recompensele sunt, în ordine, o lună, trei sau șase de abonament cu toate articolele, găsești detalii în „restrospectiva” trecută sau dând direct click mai jos. Mulțumesc!
La BVB am continuat cu raportările trimestriale, însă mai timid puțin, abia de săptămâna viitoare avem avalanșă de comunicate, sper că sunteți pregătiți! În schimb, SUA și-a ales președintele, iar votanții au zis că e mai bun Trump - nu mă pronunț dacă au sau nu dreptate - ceea ce, cel puțin în primă instanță, e văzut ca un eveniment pozitiv pentru piețele financiare. Republicanii, un fel de PNL de la noi, au ca accent dezvoltarea economică prin business și competiție, ei fiind mai deschiși către tehnologie și inovație. Miercuri și joi, bursa din State a urcat serios, iar piața crypto s-a apreciat agresiv, salutând schimbarea de la Casa Albă - rămâne de văzut dacă o să fie mai bine sau nu, frumos ar fi ca Trump să reușească să fie un președinte al tuturor, fără excese. În rest, statistic vorbind, primii doi ani de mandat ai unui nou președinte sunt mai slabi pentru investiții și mai volatili, în special fiindcă piața nu știe la ce să se aștepte, iar dacă ne vom lovi și de o recesiune, atunci clar trebuie avută grijă pe mai departe.
Revenind pe Plaiurile Mioritice, la BVB am avut următoarele evenimente importante:
BVB-ul se așteaptă la modificări fiscale de la anul. Voci din piață spun că schimbările fiscale (în rău) de la anul sunt o certitudine, de aici și apatia și chiar scăderile de pe bursă din ultimele săptămâni. Sincer, eu nu cred că o să fie atât de rău, iar dacă ar fi, companiile oricum se vor redresa, cel puțin cele bune și solide. Și eu cred însă că scăderile de acum vin dintr-o incertitudine, însă imediat ce se clarifică cu alegerile și cu direcția de la anul, avem șanse să revenim. Nu cred în ani ca 2023, însă nici nu văd sfârșitul lumii în 2025, poate un -10% așa, în ansamblu, în cel mai pesimist scenariu. Însă în cazul fericit vom continua să încasăm dividende, să avem companii care se vor dezvolta frumos și, implicit, să facem profit. Detalii aici.
Avem tot mai mulți investitori în acțiuni. În primele nouă luni, numărul investitorilor a crescut cu 40.000 de persoane, asta însemnând peste 4000 de noi investitori în fiecare lună. Eu sunt convins însă că și pe cont propriu mulți au început să investească, ușor, ușor creștem și ne maturizăm ca piață, eu sunt optimist. Detalii aici.
Frații Dedeman mai fac o investiție pe BVB. Pavăl Holding, vehiculul de investiții al fraților Pavăl de la Dedeman a raportat o deținere de peste 6% la Helios Astileu (HEAL), o companie de pe AERO ce produce țiglă, var și cărămidă, iar vestea a fost primită cu maxim de entuziasm pe bursă. Însă, fără a cunoaște planurile investitorilor (la CEON, de exemplu, nu au fost prea transparenți), investiția în HEAL e un pariu: va fi delistată sau va fi făcută mai profitabilă pentru investitori? Probabil, deci, că nu e de luat în calcul, însă o lecție poate fi învățată: companiile bune, cu afaceri solide, pot fi cumpărate de firme mai mari care caută să își creeze sinergii și noi piețe de desfacere. Detalii aici.
DIGI pornește operațiunile din Portugalia. DIGI a anunțat că operațiunile din Portugalia au demarat, clienții având acoperire în 93% din suprafața continentală a țării. Compania a devoltat și o rețea de fibră care să deservească abonații, iar planurile sunt să urmeze extindere și în insule, dar și diversificarea serviciilor. Detalii aici.
DN Agrar pornește fabrica de compost de la Apold. Dacă săptămâna trecută DN ne anunța că a demarat proiectul de biogaz, iată că acum a venit cealaltă știre așteptată: fabrica de compost bio este funcțională, urmând ca, treptat, să aibă loc utilizarea ei la maximum. Pașii sunt următorii: producția de compost pentru propriile terenuri, certificarea produselor pentru comercializare și apoi vânzarea acestora către clienți. Investiția a fost de 1.8 milioane de euro, iar capacitatea va fi de a tranforma 21 mii de tone de bălegar în 7 mii de tone de îngrășământ. Detalii aici.
Transilvania Investments Alliance (TRANSI) încearcă să delisteze Turism Felix. TRANSI oferă 0.3 lei/acțiune pentru aproape 7% din TUFE, cu gândul să delisteze compania, iar vestea a fost primită bine de piață, acțiunile crescând pe BVB. Detalii aici.
Fondurile de pensii cumpără obligațiuni de 400 de milioane la Romgaz. Dacă vă întrebați de ce nu mai intră atât de mulți bani pe BVB, poate fi și acesta motivul: apar oportunități de a plasa banii și în alte direcții, iar aceasta atrage lichiditatea din acțiuni, iar în lipsa unor vești bune vedem mai mult roșu.
Petrom semnează un contract cu TAROM. Petrom ar urma să furnizeze combustibili sustenabili pentru aviație, pe câteva mari aeroporturi din țară, beneficiarul fiind Tarom. Nu știm cifrele din spatele contractului și dacă Petrom furniza deja alt tip de combustivil, însă probabil vorbim de niște cantități destul de mari, deci un oarecare impact pozitiv ar urma să apară pentru SNP. Detalii aici.
Un nou ETF pe Bursa de Valori București. InterCapital Asset Management din Croația, intermediarul care a adus deja un ETF pe indicele BET la Bursa de Valori București anunță că urmează să mai listeze un ETF, cu activul suport pe indicele bursei din Liubliana, Slovenia. Instrumentul ar urma să fie disponibil până la finalul lui 2024, iar vestea este una bună, prin astfel de acțiuni cresc atât opțiunile investitorilor din țară, cât și bursa, în ansamblu, devine mai atractivă. Detalii aici.
Curtea Constituțională vine cu verdict favorabil pentru producătorii și furnizorii de energie electrică. După ce mai multe companii contestaseră legea de suprataxare a veniturilor din energie electrică, iată că a apărut și o decizie de la Curte: legea nu e OK, Statul român a luat bani fără să aibă voie! Conform datelor din Bursa.ro sumele sunt de aproximativ 50 de miliarde de lei, nu știu dacă acești bani vor fi primiți înapoi (dacă da, cine știe peste câți ani), însă un impact trebuie să existe, măcar marginal. Cert este că impozitul aplicat peste vânzările de 450 de lei/MWh nu a fost constituțional - mai multe detalii aici.
Schimburi de pachete importante la Hidroelectrica. BVB-ul parcă începe să se dezghețe puțin la lichiditate, ieri pe H2O s-au tranzacționat niște pachete mai mari în piața DEAL, cumulând aproape 130 de milioane de lei ca valoare. Prețul a fost cel de 122 de lei, cam la nivelul pieței, iar suspectate de mișcare sunt Fondurile de Pensii. Detalii aici.
Dacă ai ratat textele scrise pe blog recent, le ai aici pe cele de săptămâna aceasta, așa cum te-am obișnuit deja:
un exemplu de portofoliu cu riscuri mai ridicate puțin, dar cu perspective bune de creștere:
o retrospectivă pentru Teraplast și de ce cred eu că această companie nu are viitor pe termen scurt și mediu:
Săptămâna aceasta am avut un parcurs mai slab pe blog, 5-6 abonați plătitori au considerat că nu le mai e util conținutul de aici (dacă citiți asta, dați-mi un feedback pe email ce trebuie să îmbunătățesc, îmi prinde bine), iar alții noi nu prea s-au strâns. Însă acest proiect crește în continuare datorită vouă celor care rămâneți, voi mă motivați să scriu mai departe, aproape zilnic!
Dacă consideri munca mea utilă, dă-i un share! Mulțam!
Atat timp cat vor mai exista - in actuala lor forma - Tarom, CFR, Posta Romana si alti asemenea colosi, care inghit bugete enorme si produc mai nimic raportat la potentialul lor urias, piata de business din Romania va ramane infranata de un stat care
1. Nu vrea
2. Nu stie
sa fie un catalizator de business. Incepand de la infrastructura, trecand prin fiscalitate si terninand cu legislatia muncii, traim intr-o economie mult incetinita.
.
Nu se leaga direct de sinteza ta, dar am regasit stirea cu deal-ul pentru carburanti a Taromului si mi-a revenit in minte intrebarea "De ce mai exista Tarom?".