Ce s-a mai întâmplat la BVB în ultimele săptâmâni (scurtă prindere din urmă după concediu)
Anunțam acum câteva săptămâni că voi fi plecat în vacanță o perioadă, dar iată că am revenit și am mult de recuperat în materie de știri, evenimente și evoluții ale acțiunilor...
În general, vara nu se întâmplă multe lucruri la BVB, dar anul 2023 se anunță puțin atipic: avem deja listarea cu succes a Hidroelectrica, urmează un dividend uriaș de la FP și încă un dividend de la SNP, dar și un sezon de raportări financiare în plină desfășurare (o să fac o sinteză a rezultatelor curând). Totuși, e important să țin pasul cu știrile, așa că am stat zilele acestea să verific ce s-a mai întâmplat cât am fost plecat:
SNP a anunțat un dividend special. Cuantumul acestuia este de 0,045 lei/acțiune, adică 8,2% randament la data anunțării. Eu am insistat pe această speță încă din primăvară, iar estimările mele erau pe la 0,04 lei/acțiune, deci sunt plăcut surprins de realitatea din teren.
Ministerul Finanțelor a cerut Fondului Proprietatea să includă în dividendul special rezultat din urma vânzării H2O și sumele obținute suplimentar. Cum era și normal, FP a inclus această cerință pe ordinea de zi a AGA, dar eu nu cred ca se va aproba, pentru că acum Hidroelectrica este listată, iar acționarii câștigă mai mult prin folosirea banilor acelora pentru răscumpărări.
Transport Trade Services (TTS) s-a vândut în ritm accelerat. Swiss Capital a scos la vânzare 2,75 milioane de acțiuni TTS la un preț stabilit ulterior la puțin peste 17 lei. În piață cotația s-a corectat până spre acest nivel, dar perspectivele rămân bune pentru TTS.
Arctic Stream (AST) semnează un contract de 50 de milioane de lei. E vorba de un contract cadru pe 36 de luni cu un client din sectorul public, urmând să primim detalii pas cu pas odată cu implementarea proiectului.
Simtel Team (SMTL) atinge maxime istorice. Simtel a atins aproape 40 lei/acțiune, cel mai mare preț de la listare până astăzi. Deși s-a corectat puțin momentan, se pare că se speculează rezultate bune și se cumpără în anticiparea acestora.
AROBS trece pe Piața Principală curând. Deși ei și-au anunțat intenția aceasta de ceva vreme, acum a venit confirmarea: transferul va avea loc în Septembrie, momentan lucrându-se la pregătirea documentației. Probabil atunci va avea loc o majorare de capital pentru a oferi ocazia fondurilor mari sa intre în acționariat.
Romgaz re-atribuie contractul de la Iernut celor de la Duro Felguera. Nu înțeleg exact ce învârteli sunt acolo, ba uite contractul, ba nu e contractul, ba uite lucrările, ba stai că avem întârzieri etc, dar cert e că s-a anunțat o nouă înțelegere și un termen de finalizare de 36 de luni pentru centrala electrică de la Iernut. Să nu ne facem iluzii, nu va fi gata până la finalul decadei, dar e o perspectivă bună pentru SNG totuși. :)
Petrom începe treaba la Neptun Deep. Saipem din Italia va încasa 1,6 miliarde de euro pentru diverse lucrări în cadrul Neptun Deep din Marea Neagră. Suma se va împărți între SNP și SNG dar, cum era de așteptat, să ne bucurăm că avem capital privat implicat aici, că altfel ar dura și acest proiect ca cel de la Iernut…cel puțin.
Guvernul vrea să crească taxele pentru investițiile pe Bursă. Se putea oare ca acești “domni” de la guvernare să nu încerce să strice, din nou, totul? Se lucrează la niște modificări fiscale care includ, printre altele, și câștigurile din bursă: creșterea impozitului pe dividende de la 8% la 10% și a tranzacților la 3% (de la 1%) pentru dețineri peste un an și la 5% (de la 3%) pentru cele mai scurte. Evident, pierderile nu se compensează și, la fel de evident, banii se vor duce către pensii speciale, firme de partid și salarii pentru rubedeniile din instituții, nu acolo unde este nevoie.
Cam acestea sunt evenimentele care mi-au atras mie atenția, am ratat ceva? Dacă da, dați-mi un REPLY sau un comentariu cu evenimentul, mi-ar prinde bine să mă pun la zi cât mai atent. Din companiile de mai sus le dețin pe toate cu excepția TTS, despre care am scris că am greșit prin faptul că nu am investit:
Dacă vrei să citești ce am mai scris despre alte companii amintite aici, las mai jos câteva link-uri. E nevoie să ai un abonament plătit (toate articolele devin restricționate după 4 săptămâni) sau varianta demo de abonament pentru a le putea parcurge integral.